Официално: Македония ще ликвидира антиквизацията на Груевски

Порта Македония, от която се стига до централния площад на Скопие.
Порта Македония, от която се стига до централния площад на Скопие. / БГНЕС

Поради грубо нарушаване на Конституцията на Република Македония властите в Скопие ще премахнат част от паметниците, които бяха построени по времето на управлението на Никола Груевски, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Специално създадената комисия към Министерството на културата е взела решение за премахване на паметниците на Андон Янев-Кьосето, който бе поставен пред сградите на македонската съдебна власт в столицата и този на "Майка Тереза". "След това ще бъде взето решение за отстраняване на паметниците "Александър", "Филип" и "Порта Македония". При тези случаи категорично е доказано, че има нарушаване на Конституцията на страната и поради тази причина те ще бъдат отстранени. Тези нередности са утвърдени от Комисията, която разследва проекта "Скопие 2014", съобщи председателят на Комисията към Министерството на културата Мирослав Гърчев.

Според него "при изграждането на тези паметници става въпрос за грубо нарушаване на основните закони, които предвиждат при подобни ситуация да има решение на парламента". "Тук става въпрос за нарушаване на Конституцията и ние ще трябва да вземем решение много бързо. След приключването на експертизите от страна на Комисията, те ще трябва да бъдат премахнати", смята председателят на петчленната комисия "Скопие 2014" Мирослав Гърчев.

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че проектът "Скопие 2014" стартира през 2009 година и напълно промени центъра на града. Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на античния пълководец Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият постамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро. Около него има още десетки други паметници - като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници. Проектът предвижда и поставяне на огромно "Панорамно колело" за над 15 млн. евро. Според различни изчисления "Скопие 2014" струва над 800 млн. евро на македонския данъкоплатец. Груевски твърдеше, че проектът няма да струва повече от 75 млн. евро.

Заедно с поставянето на тези стотици паметници във всички градове на страната режимът на Груевски започна усилено да пропагандира "античните корени" на населението. /БГНЕС