Никола Димитров: Македония не трябва да се страхува да започне преговори с Гърция

Македония не трябва да се страхува да започне преговори с Гърция, каза македонският министър на външните работи Никола Димитров.
Македония не трябва да се страхува да започне преговори с Гърция, каза македонският министър на външните работи Никола Димитров. / БГНЕС

Македония не трябва да се страхува да започне преговори с Гърция. Те ще започнат с добра воля и без страх, в опит да се преодолеят различията, казва в интервю за радио „Свободна Европа“ македонският министър на външните работи Никола Димитров.

На въпрос колко близо е Македония до компромиса с Гърция, той отговори: „Компромис означава, когато не получавате това, което най-много искате, когато има известно отклонение от идеалното решение за двете страни, но означава и пробив от двете страни. И тъй като сме в Европа, през 21 век, компромис е единствено възможен, ако двете страни могат да излязат от проблема с изправена глава. Това означава, че ключовите проблеми на Македония и ключовите притеснения на Гърция трябва да бъдат обхванати от преговорите“.

„Когато говорим по този въпрос, първо трябва да помислим за нашето достойнство и къде искаме да видим Македония след 10-15 години. Ако има напълно победена партия, то няма да е добро нито за победителя, нито за губещия, защото ще се развие ужасен национализъм. Така че, трябва да намерим начин и двете страни да излязат с усещането, че са защитили най-важното“, каза още Димитров.

В интервюто той бе попитан и къдее готово да отиденовото правителство, включително по отношение на имената, паметниците и учебниците по история.

„По този въпрос в правителството не сме разговаряли. Мисля, че е от решаващо значение да разберем, че патриотизомот означава грижа за държавността и че е от решаващо значение да отнемем аргументите на тези политически сили в Гърция, които имат интерес да държат блокадата над над“, посочи още първият дипломат на Скопие. /БГНЕС