Македонски журналисти на протест пред кабинета: Не сме "копелета", долу цензурата

Десетки македонски журналисти днес на обяд се събраха пред сградата на правителството в Скопие
Десетки македонски журналисти днес на обяд се събраха пред сградата на правителството в Скопие / БГНЕС

Десетки македонски журналисти днес на обяд се събраха пред сградата на правителството в Скопие в знак на протест срещу физическите заплахи, обидните квалификации и цензурата, която налагат близки до управляващите, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В протеста участва и председателят на Сдружението на журналистите от Македония Насер Селмани. Преди дни той бе наречен "копеле" от Бекир Хасани, висш кадър на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети. ДСИ е коалиционен партньор в кабинета на Зоран Заев.

Преди десетина дни служителка на вътрешното министерство Ясмина Яначковска се оплака, че е била физически нападната от Хасани докато му е съставяла акт за нарушение в центъра на Скопие. След среща с вътрешния министър по-късно тя заяви, че "ставало въпрос за самонараняване". Скандалът набра скорост след като Бекир Хасани отправи закани и към Насер Селмани.

Днес сме тук пред сградата на правителството, защото чашата преля, заявиха протестиращи
Днес сме тук пред сградата на правителството, защото чашата преля, заявиха протестиращи / БГНЕС

"Днес сме тук пред сградата на правителството, защото чашата преля. Налага се цензура по телевизиите, разкарват по съдебните зали журналисти, само защото са заснели на публични места политици...Изпращаме ясно послание до правителството, на което плащаме данъците. Това е правителство на Македония, не приемаме твърдението, че има две правителства - този кабинет е длъжен да накара насилствениците да замълчат. Вече не е достатъчно правителството само да осъжда. То трябва да накара тези, които налагат цензура чрез опити за насилие да млъкнат. Разделихме се с един режим, но утре може да се роди нов. Искам да им кажа, че не се страхувам. Не ме беше страх нито от Никола Груевски, когато заплашваха децата ми и мен лично, че ще ме арестуват. Не ме е страх от насилниците от ДСИ, както и от онези, които са в правителството и си мълчат. Нищо няма да могат да ни направят", каза пред сградата на Минисетрския съвет в Скопие Насер Селмани. Той призова гражданите да не мълчат, защото "днес са те, но утре ще дойде техният ред".

По време на протеста дойде и министърът, отговарящ за медиите - Роберт Поповски. Той препоръча потърпевшите да се обръщат и към останалите институции и по-специално към прокуратурата. "По отношение на цензурата искам да ви припомня, че тя е забранена по Конституция", каза още Поповски. /БГНЕС