Могерини: Македония се завърна на правия път

Нося добрата новина, че Европейската комисия препоръчва началото на преговорите за членство. Върнахте се на правия път. Можете да празнувате половин ден и след това да се върнете на работа. Това заяви върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини на съвместна пресконференция с министър-председателя Зоран Заев.

Могерини подчерта, че постигането е съвместен успех на правителството, парламента, опозицията и всички граждани на Македония.

"Този резултат е общ за правителството и опозицията и те заедно трябва да продължат следващите стъпки и да поемат отговорност за това. Добрите новини, които нося означават и много работа, която трябва да бъде направена, а следващото ниво е прилагането на реформите и на ангажиментите, поети, както и връщането на доверието на хората в институциите", каза Могерини и приветства подобряването на сътрудничеството със съседите.

Тя поиска да продължат преговорите с Гърция, за да се намери взаимно приемливо решение, изразявайки надежда, че това ще се случи скоро.

Министър-председателят Заев благодари на Могерини от името на гражданите на Република Македония.

"Преди десет месеца направихме голяма стъпка в процеса на интеграция в ЕС, а ЕС отбеляза и оцени това", каза той.

Заев подчерта, че след проведените реформи и Договора за добросъседство с България, Македония е на път да разреши и отворения въпрос с Гърция.

Той поиска ЕС да запази фокуса си върху Македония и обяви, че правителството продължава необходимите реформи. Заев очаква да получи дата за преговори през юни тази година. Македонският премиер подчерта, че интеграцията в ЕС и НАТО е основен и стратегически приоритет на Скопие и добави, че интеграцията означава икономическо развитие, нови работни места, по-високи заплати, мотивирани млади хора и работна сила, които ще останат в страната.

Върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини изрази оптимизъм, че спорът за името може да бъде решен до срещата на върха на ЕС, в която държавите-членки ще решават за даване на дата за започване на преговорите.

"Съветът на ЕС ще се състои края на юни, за да стигне до това решение. Няма да спекулирам за решенията, които 28-те членове ще вземат през юни, защото все още имаме време. Имаме някъде два месеца и половина до тази среща на високо равнище и времето трябва да се използва позитивно и смело, както го направихме през последните 10 месеца. Направихте стъпки, които бяха немислими преди 10 месеца. Ето защо съм оптимист. Има време и то може да се използва, както беше използвано от ваша страна и от страната на Гърция в тези месеци и седмици на преговори и разговори. Надявам се, че резултатът е възможно. Не мога да вляза в съдържанието на този въпрос, защото това е двустранен въпрос, но мисля, че Европейският съвет определено може да вземе положително решение. В противен случай няма да дадем препоръка, ако сметнем, че не е така", каза Могерини. Тя коментира изявлението на гръцкия външен министър Никос Кодзияс, че няма достатъчно време за решаването на спора за името до срещата на върха на НАТО, под което пък на свой ред се подразбира, че Македония няма да получи и дата за преговори с ЕС.

От своя страна министър-председателят Зоран Заев подчерта, че е уверен, че Македония ще получи дата за началото на преговорите за присъединяване.

"Убеден съм, че ще получим дата за преговори, защото това, което сме постигнали досега с Гърция, наистина гарантира това. Всички ще се радваме, ако намерим решение и вярвам, че това е възможно. Видяхте, че имам основание да бъда оптимист, а и Федерика заедно с мен, защото вярвам, че оптимизмът наистина помага в намирането на решения, дори и на такива чувствителни въпроси", каза премиерът Заев, отговаряйки на същия въпрос.

Той добави, че изявлението на Кодзияс е свързано с НАТО, но подчерта, че не трябва да се забравя, че Македония има право на автоматична покана, която не е обвързана с юлската среща. /БГНЕС