Димитров: Без Балканите е невъзможна консолидацията на ЕС

Консолидирането на Европа е невъзможно без стабилни, мирни и проспериращи Балкани. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров в Страсбург.

Той направи обръщение по време на априлската сесия на ПАСЕ. В него Димитров отбеляза, че по време на глобални предизвикателства и кризи е необходимо държавите-членки на Организацията да положат всички усилия за изпълнение на поетите ангажименти от членството в Съвета на Европа (СЕ), с които пряко допринасят за укрепване на демократичната сигурност на Европа.

По отношение на напредъка в европейската интеграция, той заяви, че най-доброто потвърждение за нея е чистата препоръка за Македония в новия доклад на Европейската комисия.

"Нашето предизвикателство е да постигнем фундаментална промяна вътре в нас. Нашата цел не е просто да стигнем до членството в ЕС. Пътят до там е също толкова важен и трябва да води към изграждане на общество, в което господства правото и се спазват човешките права", подчерта Никола Димитров.

При посещението на Съвета на Европа, министър Димитров проведе отделни срещи с Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, Микеле Николети, председател на Парламентарната асамблея, Гидо Раимонди, председател на Европейския съд за правата на човека, Дуня Миятович, комисар по правата на човека Съвета на Европа, както и членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.