Скопие: Ясно предложение, без претенции към никого, да приключим спора

Името Илинденска Македония е обсъдено в София.
Името Илинденска Македония е обсъдено в София. / БГНЕС

Република Илинденска Македония е име с времево определение, което се позовава на конкретни дати от миналото и е реална възможност за компромис, който отговаря на интересите на двете страни. Очакваме предложението да бъде разбрано и ще осигури по-широка подкрепа в Атина. Това се казва в декларация на македонското правителство.

"С това име ние извършваме пълно разграничаване с региона на Македония в Гърция. Разграничение във всеки един аспект. Илинденското въстание е съвместна борба на многоетническия ни народ за социални права и свободи. И няма никакви териториални претенции, към която и да е съседна страна, включително Гърция. Това е същата борба и през 1903 г., и през 1944 г.", се посочва в правителственото изявление.

В него се добавя, че Република Македония и гражданите й нямат никакви териториални претенции и потвърждават ненарушимостта на границите и уважение към наследството на Гърция и нейния народ.

"Правителството на Република Македония ще продължи преговорите с правителството на Република Гърция, докато не бъде постигнато окончателно решение на 25-годишния спор. Никога не сме били по-близо до решение и приятелството между двете страни и двата народа никога не е било по-голямо. Ще положим всички усилия, за да извлечем максимална полза от този положителен исторически момент за двете страни", заявява македонското правителство.

[b]Илинденска Македония – възможният компромис[/b]

Името Република Илинденска Македония е вариантът, който са обсъдили премиерите на двете страни по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май.

Министър-председателят Зоран Заев информира за това вчера участниците в лидерската среща в Скопие.

Заев докладва за решението на лидерската среща в Скопие
Заев докладва за решението на лидерската среща в Скопие / БГНЕС

„Информирах за последната фаза на преговорите по спора за името. С пълна отговорност, бдителност и ангажираност на държавните интереси информирах президента, председателя на парламента, лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ, че правителствата на Македония и Гърция разговаряха за вариант и решение, което може да бъде приемливо и за двете страни. Република Илинденска Македония е възможен компромис, на английски Republic of Ilinden Macedonia“, заяви Заев.

Той посочи, че това предложение укрепва основите на Македония. Илинден, допълни той, е нашето светло бъдеще, с това име ние утвърждаваме нашата идентичност, а македонският Илинден е гаранция за многоетническата Македония. Заев подчерта, че с възможно споразумение Македония ще получи окончателно потвърждение на македонския език, гаранция за идентичност.

„Ще приемем общото използване на това име, а за вътрешна употреба ще бъде изпълнено на етапи“, каза Заев и обяви референдум, нещо, което гръцката страна е приела.

[b]Гърция отхвърли Илинденска Македония[/b]

Гърция отхвърли името Република Илинденска Македония, кабинетът на премиера Алексис Ципрас иска име съдържащо географско определение.

В изявлението от канцеларията на гръцкия премиер се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че „решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба“.

„Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим заедно за намиране на взаимно приемливо решение с географско или времево определение, точно както предвижда пакетът от предложения, които представи специалният пратеник на ООН Матю Нимиц“, се казва още в изявлението от канцеларията на Ципрас.

Премиерът Ципрас и лидерът на опозицията Мицотакис.
Премиерът Ципрас и лидерът на опозицията Мицотакис. / БГНЕС

В него отново е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, свързано с премахването на иредентизма, трябва да бъдат гарантирани чрез конституционна промяна.

Повечето от гръцките опозиционни партии отхвърлиха името "Илинденската Македония", защото смятат, че не елиминира иредентизма. Лидерът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви: „Това име исторически и пряко се обвързва със стремежа за създаване на „македонска“ нация и държава, която включва Солун и се простира до Егейско море. Каквото и да било споменаване на Илинден в името на съседната държава не само няма да сложи край на иредентизма на Скопие, но, напротив, го потвърждава и засилва. Поради това е неприемливо дори и да се поставя като тема за обсъждане“. /БГНЕС