В Белград имат спешна нужда от мъже

В Белград имат спешна нужда от мъже
В Белград имат спешна нужда от мъже / БГНЕС

В сръбската столица има най-малко 96 647 жени, които нямат партньор. Някои от причините за това са, че мъжете често мигрират или умират млади, съобщава македонската новинарска агенция "МИА".

Анализаторите на шега казват, че статистиката е като бикини - показва всичко и нищо не разкрива.

Въпреки че средно 1,5% повече мъже са родени в столицата на Сърбия има недостиг на мъже. Ако гледаме на Белград в цифри се оказва, че жените са с 96 674 повече в сравнение с мъжете. Според данни на администрацията в Белград има 52.8% жени и 47.2% мъже. В момента в Белград има 1,724.00 души, от които 910 337 са жени и 813 663 са мъже.

Според демографа Владимир Никитович тази диспропорция на практика е лесно обяснима. Разликата е, че дамите обикновено живеят по-дълго от мъжете. Но и миграцията е важен фактор. „Мъжете търсят работа и по-добър живот и следователно решават да сменят местожителството си. В много случаи отиват в чужбина”, обяснява Никитович.

Според него друг фактор, който също засяга диспропорцията между мъжете и жените, е, че в много случаи мъжете умират или се контузват лошо през по-младите си години. Средната възраст на жител на Белград е 41,2 години. При нежния пол средната възраст е 42,6 години, докато мъжете са "по-млади" - средно с 39,7 години. Средно в едно домакинство има 2.7 членове.

Статистиката разкрива и поразителни цифри - столицата на Сърбия губи над 600 жители всеки месец. От януари до април 2018 г. в Белград са починали точно 8 429 човека. В същото време са родени 5 882 бебета. Въпреки това, през последните 10 години, с изкуствена миграция от вътрешността, броят на жителите на Белград се е увеличил с над 220 000 жители. До 35% повече жени, отколкото мъже, са мигрирали от вътрешността на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Кризата се усеща и в семейството. През 2016 г. са сключени 9 030 брака. В същото време са разведени 2 401 двойки. Безработни и неомъжени са 27% от хората на столицата на Сърбия.

Вместо 96 674 възрастни дами без партньор, тази цифра в действителност е много по-голяма. Не всеки мъж или жена автоматично притежават партньор от противоположния пол. Има много мъже, които се срещат с други мъже, и оказва се броят на тези хора е много по-голямо от жените, които предпочитат жени.

Жените в Белград живеят в продължение на 77,5 години, а мъжете живеят средно 72,6 години.

В статистиката са включени само пълнолетни граждани на Сърбия, за това тя трябва да се гледа с доза скептицизъм. /БГНЕС