Босна пред криза заради подслон на бежанците през зимата

С наближаването на зимата властите в Босна и Херцеговина (БиХ) бързат да предотвратят хуманитарната криза за хиляди насочили се към ЕС мигранти, които спят без подходящ подслон при снижаващите се температури.

Бедната балканска държава се превърна в спирка по новия път към Европейския съюз за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Около 20 000 души са прекосили страната тази година, насочили се към съседната държава, членката на ЕС Хърватия.

Но Босна, затънала в собствените си икономически и политически проблеми, не е склонна да приеме новодошлите и бавно отваря приемни центрове - особено в северозападния район, където повечето мигранти се събират близо до хърватската граница.

Миналата седмица властите представиха две нови съоръжения, едно в северозападните райони, другото край Сараево. Заедно, те удвояват общия брой на наличните легла за мигранти до около 1700.

Това все още оставя повече от 1000 други в нестабилни условия, които биха могли да се превърнат в "хуманитарна трагедия", когато падне първият сняг, предупреди агенцията на ООН за бежанците.

Много мигранти живеят под брезент, в палатки и в изоставена сграда в залесен парк около Бихач, град в северозападната част, който се е превърнал в база за опити да се премине в Хърватия.

„Много сме щастливи, че времето засега е меко“, казва Петер Ван Дер Оверарт от Международната организация по миграцията. Целта е осигуряването на покрив над главата на 3700 души, които „са транзитно в Босна“, а не постоянно настаняване, каза той. Повечето от мигрантите пътуват от години и са петимни да продължат напред към целта си.

По около 200 мигранти пристигат всеки ден в района на Бихач през последните няколко седмици, което повишава градуса на напрежение, тъй като някои от местните жители не приемат прилива на чужденци. Миналата седмица полицията обяви, че повече няма да допуска мигранти в северозападния район на страната и изпрати най-малко 700 обратно в Сараево. /БГНЕС