Заев е еднакво уважаван и от македонците, и от албанците.
Заев е еднакво уважаван и от македонците, и от албанците. / БГНЕС
Заев с най-голямо доверие в Македония

Македонският премиер Зоран Заев е политикът с най-висок рейтинг в Македония. Той се радва на подкрепата на 21,4% и убедително води пред своите основни опоненти, сочи анкета, проведена от Телма и МЦСМ.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски има 14% доверие. Голям спад регистрира доверието в президента Георге Иванов и бившия премиер Никола Груевски, който в момента бяга от правосъдието. Държавният глава се ползва с подкрепата на едва 6%, като рейтингът му бележи постоянен спад. При Груевски нещата са още по-трагични. Доскорошният пълновластен господар на Македония, който управляваше с желязна ръка и подавяше всяко инакомислие, днес има рейтинг 2,7%, което си е направо в рамките на статистическата грешка, коментират местни социолози.

Проучването регистрира увеличаване на подкрепата на гражданите за управляващата партия Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ - 26,8%. Доверието в главната опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ бележи спад и е 21,5%.

По отношение на албанските партии с най-силни позиции е Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети – 6,7%, следвани от Алианс с 3% и БЕСА с 2,4%. Сред албанските лидери най-популярен е Ахмети с 23%, следван от Зиядин Села – 16%.

Доскоро най-силният човек в Македония, днес той е статистическа грешка.
Доскоро най-силният човек в Македония, днес той е статистическа грешка. / БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев също се ползва с голямо уважение сред албанците. 17,6% от тях го подкрепят, което го прави вторият по-популярност политик сред тяхната общност.

39,9% от от македонските граждани не се доверяват на нито един политик, а 21,3% са заявили, че няма да гласуват. /БГНЕС