Саудитска Арабия ще строи град на бъдещето за 500 млрд. долара

Градът с роботи, възобновяема енергия и собствени закони трябва да модернизира кралството и неговата икономика.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед ибн Салман представи план за строителството на футуристичен град, който трябва да помогне на кралството да се превърне в страна от XXI век. Принцът също така обеща, че държавата ще изповядва по-толерантна форма на ислям и ще стане по-отворена за религиите и традициите от цял свят. Така Саудитска Арабия иска да диверсифицира икономиката си и да привлече инвеститори.

Градът, който получи името Неом, трябва да се разположи на бреговете на Червено море, недалеч от границите с Йордания и Египет. Предполага се, че неговата площ ще надхвърля 25 000 кв.км., а стойността на проекта се оценява на 500 милиарда долара. Той трябва да бъде финансиран от суверенния фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) и частни инвеститори. Проектът ще бъде ръководен от Клаус Клайнфелд, бивш генерален директор на „Алкоа“, а преди това – на „Сименс“.

Неом не е първият опит на страните от Персийския залив да построят от нулата нови големи градове, за да диверсифицират зависещата от петрол икономика. През 2006 г. Абу Даби започна строителството на град Масдар. Предполагаше се, че неговото население ще достигне 50 000 души, а електроенергията в него ще се произвежда само от възобновяеми източници. Но градът до момента не е достроен. Освен това, преди две години Египет обяви плановете си да построи нова столица източно от Кайро, но този проект на стойност 300 милиарда долара се бави.

Саудитска Арабия също се е опитвала да строи нови градове, за да модернизира икономиката си. Преди 10 години тя започна да създава финансов окръг, кръстен в чест на крал Абдала. Този проект на стойност 10 милиарда долара трябваше да привлече международните финансови организации, но окръгът както и преди е пуст. „Кралството не е силно в осъществяването на мегапроект“, заяви икономистът от Capital Economics Джейсън Тюви. Те отвличат правителството от провеждането на непопулярни, но необходими икономически реформи, смята той.

Неом трябва силно да се отличава не само от днешна Саудитска Арабия, но и от всички останали градове. Предвижда се, че там роботите ще бъдат повече, отколкото хората. Те ще се използват в различни отрасли – от здравеопазването до осигуряването на безопасност. Автомобилите ще се движат на автопилот, а градът ще се захранва с електричество само от слънчева и вятърна енергетика. Принц Мохамед призна, че няма да е никак лесно осъществяването на този проект. „Да се мечтае е лесно, но мечтите да станат реалност е доста трудно“.

В Неом също така ще бъдат в сила собствени закони, по-приятелски към бизнеса и чужденците. Във видеото, което представя проекта, се виждат жени, практикуващи йога, и балерини /в Саудитска Арабия жените трябва да носят дрехи на обществени места, които напълно покриват тяхното тяло - от главата до петите/.

Градът е част от амбициозния план за реформи „Визия 2030“, която трябва да избави саудитската икономика от петролната зависимост. Според плана, PIF трябва да прави крупни инвестиции в страната и чужбина за сметка на средствата, получени от IPO на петролната държавна компания „Сауди Арамко“. Кралството се надява да привлече 100 милиарда долара, продавайки 5% от акциите. Изпълнителният директор на „Сауди Арамко“ Амин Насер потвърди, че IPO трябва да се проведе през 2018 г. Макар че запознати със ситуацията хора заявяват, че то може да бъде отложено за 2019 или дори отменено.

Саудитските власти също така искат да привлекат чужди инвестиции. За целта те вече са предприели някои стъпки, например, смекчиха ограниченията на фондовия пазар за чужденци. През септември в страната за пръв път се появиха търговски съдилища. Преди това бизнесмените дълго се оплакваха от неизвестността, защото ислямското право позволява на съдилищата свободно да интерпретират законите. По данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие /ЮКТАД/ през 2016 г. преките чужди инвестиции в Саудитска Арабия са се свили с 8,5% до 7,45 милиарда долара. Това е най-ниското ниво за последните години. Както заяви на презентацията на проекта изпълнителният директор на SoftBank Масайоси Сон, неговата компания ще инвестира в Saudi Electricity, която трябва да захранва Ноем със слънчева енергия. Проектът подчертава желанието на принц Мохамед ибн Салман да либерализира не само икономиката, но и саудитското общество. През септември кралството вече демонстрира това, отменяйки забраната жени да карат коли. „Искаме да живеем нормален живот, който да отразява нашата религиозна търпимост, нашите добри обичаи и традиции, за да дадем своя принос за развитието на света и за развитието на нашето общество“, заяви принцът. /БГНЕС

--------

Брадли Хоуп, Никола Парази и Маргарет Станкати, „Уолстрийт джърнъл“.