Трудна задача за Ердоган - ислямски фронт срещу Йерусалим

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда председателства извънредна среща на върха на основния панислямски орган в света и иска резултатът да бъде мюсюлманските лидери да дадат координиран отговор на американското признаване на Йерусалим като столица на Израел.

Ердоган, чиято страна държи ротационното председателство на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), се надява да обедини често враждуващите помежду си мюсюлмански лидери около твърдо окончателно изявление за решението на Тръмп.

Изявлението на американския президент миналата седмица предизвика раздразнение и гняв в мюсюлманския и арабския свят, където десетки хиляди хора излязоха на улицата, за да осъдят еврейската държава и да покажат солидарност с палестинците.

Решението предизвика протести в палестинските територии, четирима палестинци бяха убити досега в сблъсъци или при израелски въздушни удари в отговор на ракетен огън от Газа. Стотици са ранените.

Ердоган, който се смята за голям защитник на палестинската кауза, през уикенда определи Израел като "терористична държава".

Неговият дипломат №1 – външният министър Мевлют Чавушоглу - в сряда показа, че Анкара ще настоява държавите от ОИС да признаят Източен Йерусалим за столица на бъдеща палестинска държава.

"Тази стъпка, предприета от САЩ, легитимира окупацията" на палестинските територии, каза Чавушоглу на среща на външните министри на ОИС преди да започне срещата на върха.

"Ние никога няма да замълчим", каза той, като призова страните да признаят Палестина въз основа на границите от 1967 г. с Източен Йерусалим като столица.

"Това потисничество намалява шанса за мир и съвместно съществуване", добави той.

Стереотипно изявление

Но преодоляването на различията в мюсюлманска политическа общност, която включва съперници като сунитската Саудитска Арабия и шиитския Иран, съвсем няма да е лесна задача, да не говорим за обявяване на конкретни мерки, договорени между 57-те държави-членки на ОИС.

Аарон Щайн, старши сътрудник в Центъра за близкоизточен район "Рафик Харири" на Атлантическия съвет, заяви, че смята, че мюсюлманските лидери просто ще "отправят стереотипно осъждане"."Какво всъщност ще означава, само може да се предполага", каза той пред АФП.

Няколко ключови играчи, като Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, едва ли биха искали да рискуват ключовите си отношения с Вашингтон заради изявление на ОИС срещу Вашингтон.

Синан Юлген от Истанбулския център за икономика и външнополитически изследвания заяви, че смята, че срещата на върха на ОИС няма да се заеме с предприемането на ключови действия. "Основната причина е, че много от ключовите страни на този" мюсюлмански свят "не искат да влязат в конфронтационна среда със Съединените щати и дори с Израел, на фона на нарастващото сектантско напрежение с Иран", каза той.

Турските официални представители заявиха, че близо 30 мюсюлмански лидери са потвърдили участието си в срещата на върха в Истанбул във вторник следобед.

Иранският президент Хасан Рухани, йорданският крал Абдула II и ливанският президент Мишел Аун са сред държавните ръководители. Палестинският президент Махмуд Абас също ще присъства.

Въпреки това нивото на саудитското представителство – от голямо значение ако окончателното изявление ще носи дългосрочна надеждност - все още е неясно. Много е малко вероятно представител на висшите саудитски кръгове да присъства на събитие, на което присъства иранският държавен глава.

Арабските държави досега осъдиха Израел, без да обявят конкретни мерки.

Министрите на външните работи на Арабската лига в резолюция след извънредна среща в Кайро в събота призоваха Вашингтон да отмени йерусалимския си ход и международната общност да признае палестинската държава.

Статутът на Йерусалим е може би най-деликатният въпрос в израелско-палестинския конфликт.

Израел гледа на целия град като неразделна част от държавата, докато палестинците искат източният сектор да бъде столица на бъдещата им държава.

В интензивна телефонна дипломация през последните дни Ердоган се стреми да спечели подкрепа от лидери извън мюсюлманския свят.

На съвместна пресконференция след разговори в Анкара късно в понеделник Ердоган заяви, че той и руският президент Владимир Путин са възприели подобен подход по този въпрос, обвинявайки Израел, че продължава да "налива масло в огъня". /АФП