Бомбардировките над Сирия продължиха 50 минути

Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на Сирия, са продължили общо 50 минути. Това съобщи в събота телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на свой източник от сирийската армия.

По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

По-рано телевизия "Ал Джазира" предаде, че ракетите на "тройката" са поразили военното летище "Мезе" в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия. Според сведенията на медията САЩ и съюзниците им са успели да бомбардират девет цели на територията на Дамаск, предградията му и останалите части в Сирия.

По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит "враждебните медии да преувеличат мащаба на "тристранната агресия"."

В Лондон протестират срещу бомбардировките над Сирия.
В Лондон протестират срещу бомбардировките над Сирия. / БГНЕС

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни - най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии. Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с "видео и снимков материал" , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества.

Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие. /БГНЕС