Сийярто: 35 милиона потеглят към Европа

SERBIA HUNGARY REFUGEES MIGRATION
SERBIA HUNGARY REFUGEES MIGRATION / БГНЕС

Унгарският външен министър Петер Сийярто предупреди, че между 30 и 35 милиона мигранти потеглят към Европа.

Според него поради тази причина трябва да се затегне контролът на границите. Сийярто подчерта, че ЕС е занемарил защитата на собствените граници, а европейските лидери се страхуват да нарекат нещата с правилните им имена.

Според него на тях им е по-лесно да критикуват онези, които си вършат работата. Унгарският дипломат каза, че европейските лидери действат на базата на „лъжливите новини на международните медии”.

„За Унгария е много ясно, че ЕС не може да приеме стотици хиляди или милиони икономически мигранти. Можем да се справим с кризата, само ако подобрим и затегнем шенгенската система”, каза ръководителят на унгарската дипломация пред в. „Маджар идок” .

ЕС ще се справи с кризата, ако затегне контрола, заяви Петер Сийярто
ЕС ще се справи с кризата, ако затегне контрола, заяви Петер Сийярто / БГНЕС

По отношение на оградата между Унгария и Сърбия той определи изграждането й като „много ефикасно средство за пренасочване на пътя на трафикантите на хора”. Според него отношенията между Белград и Будапеща никога не са били по-добри.

Сийярто оценява двустранните отношения със съседите като много важен фактор в сегашната криза и определи като „отлични” тези със Словакия. Той обаче описа връзките с „естествения съюзник” Хърватия като „лоши”.

Днес Сийярто ще бъде на официална визита в Белград, където ще бъде приет от сръбския външен министър Ивица Дачич и вътрешния министър Небойша Стефанович.

От началото на 2015 г. в ЕС са пристигнали около 500 000 мигранти, всеки ден техните редици се попълват от хиляди новопристигнали. Голяма част от тях пристигат от Турция на гръцките острови. От там гръцките власти организирано ги транспортират до границата с Македония, за да продължат своя път от там за Сърбия. Властите в Белград ги изпращат на границата с Унгария, която на 15 септември прие строго законодателство, предвиждащо дори затвор до 3 години за незаконни мигранти, влезли на нейна територия. След затягане на контрола от страна на Будапеща, сръбските власти започнаха да превозват мигрантите от Прешево към хърватската граница.

На 16 септември се стигна до сблъсъци между мигранти и полицията на сръбско-унгарската граница. Мигрантите замеряха с камъни полицаите и последните отвърнаха с водни струи и сълзотворен газ. Бяха ранени 20 унгарски полицаи. В същото време сръбската полиция гледаше безучастно как от територията на Сърбия мигрантите нападат унгарските сили на реда. Будапеща реагира незабавно и остро разкритикува бездействието на Белград, което по-късно беше признато и от сръбския вътрешен министър Небойша Стефанович.

По първоначални оценки Федералната република очакваше пристигането на над 800 000 мигранти до края на тази година, но тази седмица вицеканцлерът Зигмар Габриел ревизира тази цифра. Тя вече е 1 милион души.

Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война /1939-1945/. Наблюдателите дори я сравняват с Великото преселение на народите. /БГНЕС