Унгария и Словения вещаят края на Европа, ако вратите на ЕС не бъдат затворени

Унгария и Словения вещаят края на Европа, ако вратите на ЕС не бъдат затворени.
Унгария и Словения вещаят края на Европа, ако вратите на ЕС не бъдат затворени. / БГНЕС

ЕС трябва "незабавно да сложи край на политиката на отворени врати и приема на имигранти”, каза унгарският премиер Виктор Орбан при пристигане на извънредната среща на върха на ЕС за миграционната обстановка на Балканите.

"Вярвам, че ЕС и преди всичко членовете на шенгенското пространство трябва да удържат на думата си. Ние трябва незабавно да сложим край на политиката на отворени врати, което е в напълно противоречие с принципите на Шенген и да се осигурим адекватна защита на границите, за да спрем имигрантите”, призова Орбан.

„Винаги сме казвали, че ЕС трябва да отиде на юг и да защити от имигранти външните граници на Гърция, ако тя не е в състояние да го направи сама”, каза още премиерът.

Според словенския му колега Миро Церар, ако потокът от мигранти към Европа не бъде незабавно прекратен, това ще бъде началото на края на ЕС.

Ако ние не направим всичко възможно заедно да намерим общо решение, това ще е началото на края на ЕС и Европа”, предупреди той преди началото на срещата.

От своя страна хърватският премиер Зоран Миланович изрази безпокойството си, че днешната среща на върха на ЕС в областта на миграцията на Балканите няма да доведе до практически резултати без решения на Турция и Гърция.

"Хърватия е едва четвъртата във веригата на страните, през които минават мигрантите. Ние сме готови да не позволим преминаване на границите, ако други страни направят същото. Истинските причини за кризата лежат на раменете на Турция и Гърция и без тяхното решение днешната среща е просто „лека беседа в неделя вечер”, заяви хърватският премиер.

Според него се изисква опазването на морската граница между Турция и Гърция. " Не знам защо Гърция не контролира морската си граница с Турция. Това прави Испания от няколко години, а защо тук не става”, попита Миланович.

„Вече половин месец сме изправени пред тази ситуация. Дойдох с желание за конструктивно споразумение”, заяви той.

Днешната среща на върха е посветена на "Балканския път" на имигрантите, който те използват, за да достигнат до Европа. /ТАСС