Образованието - "меката сила" срещу екстремизма и насилието

Светът преживявава бурни времена, заяви Ирина Бокова след среща със зам.-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.
Светът преживявава бурни времена, заяви Ирина Бокова след среща със зам.-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. / БГНЕС

"Образованието е меката сила срещу радикалния екстремизъм и насилието", заяви днес в Париж генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на кръгла маса с участието на зам.-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, спонсорирана от САЩ, Австрия, Оман и Турция.

Събитието се провежда в рамките на 38-та Генерална конференция на световната организация, предават специалните пратеници на БГНЕС в Париж Цветанка Арангелова и Огнян Асенов.

Инициативата е част от линията на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с резолюцията относно ролята на образованието като средство за предотвратяване на насилието и екстремизма, прието с единодушие по предложение на Съединените щати. Тя се основава на заключенията от срещата на върха на лидерите срещу насилието и екстремизма на 28 септември в ООН в Ню Йорк, председателствана от президентът на САЩ Барак Обама.

"Светът преживява бурни времена. Виждаме, престъпления срещу човечеството, извършени в името на екстремни идеологии. Виждаме преследвани малцинства и замлъкнали журналисти. Виждаме разрушено и ограбено културно наследство в Сирия и Ирак. Виждаме културно прочистване за отслабване на обществата и подкопаване на мира. Виждаме нарастващи хуманитарна и бежански кризи и оказване на натиск върху обществата. В тази картина има една червена нишка - радикалният екстремизъм и насилие". Така започна своя доклад г-жа Ирина Бокова.

"Няма само една причина за възникването на тази картина. Нито пък има една-единствена траектория, която да води една млада жена или мъж към екстремистко насилие. Това, което знаем е, че не е достатъчна една твърда власт, за да се ограничи тази заплаха. Трябва мека сила", беше основният акцент на дискусията.

"Радикалните екстремисти предлагат разрушение и омраза. Ние трябва да отговорим с култура и знания. Радикализмът и насилието насърчават страх и разделение. Ние трябва да отговорим с умения за критично мислене, с възможности за гражданско участие, с умения за диалог между културите", категорична бе Бокова.

"Насилието и екстремизмът проповядват изключване и расизъм. Ние трябва да обучаваме и образоваме хората за правата на човека, на уважение, толерантност, глобално гражданство", продължи тя.

"Младите жени и мъже се нуждаят от такова образование, което да се превърне в инструмент за осъществяване на мечтите и реализиране на стремежите. Никой не е роден престъпник, насилник или екстремист. Радикалният екстремизъм е изобретен, задействан, захранван и манипулиран. Младите хора могат да се приучат да мразят - ние трябва да ги обучаваме "на мир". Виждаме това като нова фронтова линия за сърцата и умовете днес - в конфликтни ситуации, в мирно време, в бежански лагери, във всички общества", каза още генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Ние ще подкрепим вашата дейност за борба срещу екстремизма чрез образование като мобилизираме финансов ресурс и предложим нашите знания и експертизи", каза зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред Ирина Бокова. "Оценяваме вашата забележителна дейност като ръководител и считаме, че образованието срещу войнстващия екстремизъм трябва да бъде в центъра на общите усилия на ООН", добави зам.-държавният секретар на САЩ.

Твърдо сме решени в най-скоро време да преодолеем временното спиране на финансиране на ЮНЕСКО от страна на САЩ, заяви още Блинкън.

"Образованието е начинът да се разоръжат процесите, които могат да доведат до насилие и екстремизъм - чрез подкопаване на предразсъдъци, чрез борбата срещу невежеството и безразличието. Това е духът на тази конференция", отбеляза още Ирина Бокова.

Превенцията на насилието и екстремизма изисква интегриран отговор в пресечната точка на много дисциплини и ЮНЕСКО работи в тази посока чрез редица инициативи:

- Чрез мобилизиране на младите хора, с програмата Net-Med, в 10 страни на Средиземно море .

- Чрез #unis кампанията за наследство, в отговор на пропагандата за омраза и насилие.

- Чрез новата политическа рамка за борба срещу младежката радикализация в интернет .

- Чрез инициатива за образование за глобално гражданство.

- Чрез работата за образование в историята на Холокоста и предотвратяване на геноцид

Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди американския ангажимент към развитието на тези инструменти, включително електронната образователна платформа за предотвратяване на екстремизма и геноцида.

Всички държави-членки и партньори бяха призовани да мобилизират своите усилия, за да се гарантира успехът на тази инициатива, както и на различните проекти, подчертани в неотдавнашната резолюция на Изпълнителния съвет относно ролята на ЮНЕСКО в превенцията на екстремизма и насилието чрез образование.

"Трябва да се засилят защитните сили на младите хора и способността им да реагират на омразата, да отхвърлят капана на насилието - това е основополагащ принцип на ЮНЕСКО от 70 години. Това е този дух, който ние трябва да разпространяваме, съживяваме, и той започва от училищните скамейки", заключи Ирина Бокова. /БГНЕС

По-рано днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се срещна и с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.
По-рано днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се срещна и с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. / БГНЕС