Берлин: Ще връщаме мигрантите в първата страна от ЕС

Берлин ще връща мигрантите.
Берлин ще връща мигрантите. / БГНЕС

Германия ще връща сирийските бежанци обратно в първата страна-членка на Европейския съюз, в която са пристигнали и след това са се отправили към вътрешността на континента.

Това предупреждение отправи говорителят на германския вътрешен министър Томас де Мезиер.

Говорителят подчерта, че Берлин отново въвежда Дъблинския протокол. Според него бежанците са длъжни да бъдат регистрирани в първата страна-членка на ЕС, в която са пристигнали и могат да бъдат върнати обратно от останалите държави.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да гарантира сигурността на външните граници, за да спре мигрантската вълна, която залива Европа. Това, според нея, ще попречи на страни като Словения да вдигат стени по границите си.

„Положението в Словения, където правителството вдига ограда по границата с Хърватия, за да контролира мигрантския наплив, е извънредно. Необходимо е сътрудничество за намирането на общоевропейско решение. Това означава гарантиране на сигурността на външните граници“, каза Меркел.

Според икономическия институт в Мюнхен Германия тази година ще похарчи над 21 милиарда евро за настаняване, прехрана и образование за мигрантите.

Междувременно словенският премиер Миро Церер съобщи, че само след 16 октомври в страната са пристигнали над 171 000 мигранти. Той предупреди за нова голяма мигрантска вълна от Гърция от над 30 000 души. /ХИНА