Столтенберг: НАТО изпраща военноморска група в Егейско море

НАТО изпраща втора военноморска група в Егейско море за мониторинг на миграционните потоци.
НАТО изпраща втора военноморска група в Егейско море за мониторинг на миграционните потоци. / БГНЕС

НАТО изпраща втора военноморска група в Егейско море за мониторинг на миграционните потоци. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Тя има за задача да работи в тясно взаимодействие с властите на Гърция и Турция, както и с „Фронтекс“. Решението влиза в сила незабавно“, заяви той.

Столтенберг посочи още, че мигрантската криза, продиктувана от конфликти и вълнения в Близкия изток и Северна Африка, е най-лошата от Втората световна война насам, както и че представлява сериозна заплаха за сигурността на Алианса.

Втората постоянна военноморска група на НАТО, която в момента е под германско командване, е съставена от три кораба като се очаква техният брой да се увеличи.

„Не става въпрос за спиране и връщане (на бежанци)..., а за критично наблюдение в помощ на борбата с трафика на хора и престъпните мрежи“, каза още той.

Германският канцлер Ангела Меркел, заедно с Турция, отправи молба към Алианса за помощ в справянето с бежанската вълна. Голяма част от нея тръгва от Турция, преминава с лодки през Егейско море и стига до гръцките острови. /ТАСС и АФП