Орбан: В държавите откъдето идват мигрантите мразят европейците

Лично аз не вярвам, че е демографските и икономическите въпроси може да се решат с помощта на миграцията, каза още Орбан.
Лично аз не вярвам, че е демографските и икономическите въпроси може да се решат с помощта на миграцията, каза още Орбан. / БГНЕС

Никой не може да принуди Унгария да приеме мигранти.

Това предупреждение отправи унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю за португалския вестник "Експресо".

Моята позиция по въпроса на мигрантите тотално се различава от тази на Европейската комисия. Лично аз не вярвам, че е демографските и икономическите въпроси може да се решат с помощта на миграцията, каза още Орбан.

Според него Унгария е опитала да реши този проблем, чрез "запечатване" на границите, но мигрантите не са приели този подход и властите в Будапеща са били принудени "да вдигнат ограда".

Споразумението с Турция е необходима мярка. Подкрепям всички двустранни договори с държавите, откъдето може да се очаква прилив на мигранти към Европа, каза още премиерът.

Той подкрепя и финансовата помощ за Турция, защото властите в Анкара не може да се справят сами с мигрантския натиск.

Виктор Орбан отново подчерта, че всички приемни центрове трябва бъдат извън територията на ЕС, а квотното разпределение трябва да бъде на доброволен принцип.

"Ние сме готови на всичко, но няма да участваме в схеми", подчерта Орбан.

Унгарският премиер смята, че има връзка между мигрантите и тероризма и поясни, че европейците участват във войните в страните откъдето идват най-много мигранти.

Унгарски войски има и в Ирак и в Афганистан, но не и в Сирия, където има сили от други европейски държави. Много хора, които живеят в тези страни смятат европейците за свои врагове. Това е така, независимо от факта дали ни харесва или не. Тези хора искат да си отмъстят на европейските държави. Те може да използват мигрантската вълна, както впрочем това стана ясно, че е станало при предишните терористични атаки", каза в заключение унгарският лидер Виктор Орбан.