Германия призна турския геноцид над арменците

Живеещи  в Германия турци организираха вчера демонстрация срещу предстоящото гласуване в Бундестага на резолюцията.
Живеещи в Германия турци организираха вчера демонстрация срещу предстоящото гласуване в Бундестага на резолюцията. / БГНЕС

Германският Бундестаг прие днес резолюция, чрез която се признава извършването на геноцид срещу арменския народ в рамките на Османската империя през Първата световна война.

Текстът бе одобрен с огромно мнозинство, като само един депутат е гласувал против, а един се е въздържал. Дебатите по темата бяха инициирани от управляващото мнозинство и партията на "Зелените" . Резолюцията бе озаглавена „В памет на геноцида над арменците и други християнски малцинства през 1915 и 1916 година”. Тя също посочва частичната вина и на Германската империя, която е била в съюз с Османската империя и не е могла да предотврати извършването на тези жестокости.

Решението на парламента беше посрещнато от одобрителни възгласи и ръкопляскания от събрала се група хора в галерията на Бундестага, които носеха плакати с надпис „Благодаря“.

Германия направи „историческа грешка“

След решението на германския парламент не закъсня и реакцията на Анкара. Турският вицепремиер и правителствен говорител Нуман Куртулмуш заяви в социалната мрежа „Туитър“, че признаването на „изопачени и безпочвени обвинения в геноцид е историческа грешка“. Той също така посочи, че резолюцията няма абсолютно никаква правна стойност за Турция.

„Това е въпрос, по който учените и историците трябва стигнат до заключение, а не политиците или парламентаристите. От името на Турция ние със сигурност ще дадем нужния отговор на това решение“, допълни той, цитиран от в. „Хюриет“.

В същото време турският посланик в Берлин Хюсеин Авни Карслъоглу беше отзован от Анкара за консултации.

Турският президент Реджеп Ердоган също реагира на германското решение като посочи, че то сериозно ще се отрази на двустранните отношения.

Признаването на геноцида идва в особено напрегнат момент в диалога между Берлин и Анкара. Германия, както и целият Европейски съюз, до голяма степен разчитат на Турция за изпълнението на договора за ограничаване на притока бежанци към Европа. Анкара се съгласи да приема връщаните мигранти от Гърция, в замяна на което ЕС ще й осигури финансова помощ в размер на 6 млрд. евро, визова либерализация и ускоряване на преговорите по членството й в ЕС.

Допълнително напрежение за гласуването оказаха и турските власти. По-рано днес новият турски премиер Бинали Йълдъръм заяви, че вотът „ще се равнява на истински тест за приятелството“ между двете държави. По-рано миналата вечер комитетът по международни отношения към парламента излезе със становище, в което се посочва, че резолюцията за признаване на геноцида над арменците е „крайно неприемлива“. Отношенията на Берлин с Анкара са важни и защото в Турция в момента живеят милиони турски граждани.

Ръководството на Германия подкрепя резолюцията

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя приемането на резолюцията, заяви нейният говорител. Въпреки това канцлерът не е присъствала на гласуването. В залата не са били и нейният първи заместник и лидер на коалиционната партия на социалдемократите Зигмар Габриел, както и външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер.

Като реакция на отсъствието на Меркел, депутатът от лявата партия „Ди Линке“ Грегор Гизи заяви, че мълчанието й е обезкуражаващо и тя би трябвало да критикува такова нарушаване на човешките права. „Това не е начинът за решаването на бежанския въпрос“, допълни още той.

Армения приветства приемането на резолюцията

Очаквано Ереван приветства резолюцията на Бундестага. Арменският външен министър Едвард Налбандиан определи решението на парламента като „ценния принос на Германия не само за международното признание и заклеймяване на геноцида над арменците, но и за общата борба в превенцията на геноцида и престъпленията срещу човечеството“.

Армения от дълго време се опитва да ангажира повече държави с приемането на геноцида. Според Ереван до 1,5 млн. души са били убити между 1915 г. и 1917 г. в целенасочена кампания на Отоманската империя. Според съвременна Турция сходен брой турци и арменци са загинали, след като арменците са застанали на страната на руските войски по време на Световната война.

Отговорността на Берлин

В резолюцията също се посочва, че за геноцида частична отговорност носи и Германия, тъй като страната е била съюзник на Османската империя по време на Първата световна война и не е успяла да предотврати убийствата. „Германската империя носи частична отговорност за тези събития“, се посочва в текста на резолюцията. /АФП и БГНЕС