След Brexit идва ли ред на Lexit?

Набира скорост подписка Лондон да стане независим град в ЕС.
Набира скорост подписка Лондон да стане независим град в ЕС. / БГНЕС

Лондон независим! Садик Хан президент! Да живее Lexit (Лондон exit)! Започна като шега и остава химера. Въпреки това петиция с искане за независимост на британската столица, за да остане в ЕС, събра вчера повече от 130 000 подписа.

Тръгна като майтап, като вик на безсилие и отчаяние. Очаквах да събера най-много 100-200 подписа. Направо не ми го побира главата – обяснява инициаторът на петицията Джеймс О`Мали, 29-годишен автор и журналист на свободна практика.

Подписката, стартирала след обявяването на резултатите от референдума, настоява кметът на Лондон Садик Хан „да обяви Лондон за независим от Обединеното кралство и да внесе кандидатурата му за членство в Евросъюза“.

Мисия невъзможна? Да, но допреди неотдавна също се смяташе, че “Брекзит“ е невъзможен – отговаря Джеймс О`Мали, който – насърчен от успеха на петицията си – вече възнамерява да поиска повече правомощия за град Лондон.

Призивът му не е изолиран. Друга петиция „За оставането на Лондон в Европейския съюз“ събра 16 000 подписа в събота до обед. Акаунт в Туитър Twitter @London_Stays също е подел борба в този смисъл.

Тези инициативи показват една проста истина: докато Великобритания с 51,9% се обяви за “Брекзит“, 60% от лондончаните се произнесоха за оставането в ЕС. Тази цифра обхваща голям Лондон, който се простира върху 1500 кв. км и обхваща селски и полуградски зони. В централните райони на космополитния мегаполис подкрепата за ЕС надхвърля 75%.

Самият Садик Хан публикува още в петък комюнике, в което иска Лондон да бъде асоцииран в преговорите за излизане от ЕС и „да остане член на общия пазар“.

Лондончани са възмутени от Борис Джонсън.
Лондончани са възмутени от Борис Джонсън. / БГНЕС

Извънредно важно е Лондон да има глас в предоговарянето, както и Шотландия и Северна Ирландия, заяви той. Обръщайки се към европейските имигранти, той ги увери, че „винаги са добре дошли в Лондон“.

Град-свят от 8,6 милиона жители, от които 37% са родени в чужбина, Лондон е смятан от мнозина като отделна страна.

Лондон е космополитен град, несравним с останалата част на страната, където не искат имигранти. Тук човек не се чувства отхвърлен, свидетелства Кармен Мартинес, 43-годишна испанска, установила се в британската столица.

Лондончани са различни от останалата страна. Чувствам се най-напред лондончанка, после европейка и след това британка – обяснява Бевърли Дейвид, на 33 г., занимаваща се с издирване на пуснати под гаранция и избягали затворници.

Мнозина бяха бесни срещу водача на лагера “Брекзит“. Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън се появи за пръв път в петък и бе освиркан и наречен „предател“ на входа дома си в квартал Айлингтън .

“Срам за теб, Борис, срам!“ - извика изнервен велосипедист, опитвайки да прегради пътя му.

Лондон е разочарован от “Брекзит“, защото в него е един от главните финансови центрове в света, отстояващ глобализацията и свободния пазар.

Великобритания вече е вън от ЕС.
Великобритания вече е вън от ЕС. / БГНЕС

Икономиката на столицата е толкова зависима от финансовия сектор, а той самият зависи от нашия привилегирован достъп в общия пазар и затова лондончани неизбежно гледат на референдума по различен начин – написа лондонският всекидневник „Ивнинг стандард“.

Подкрепям Lexit, нека Лондон напусне Великобритания и остане член на ЕС, за да се превърне в благоденстващ град-държава като Сингапур – написа в Туитър с хаштаг „Да напуснем малката Англия“ Марк Мидълтън, съдружник в архитектурно бюро. /АФП