Германците са против засилването на източния фланг на НАТО

Германските войски по време на учението "Анаконда".
Германските войски по време на учението "Анаконда". / БГНЕС

Германците подкрепят позицията на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за Русия и с категорично против изпращането на германски войски срещу Русия в Прибалтика.

Това показват данните от проучване на социологическия институт YouGov, направено по поръчка на агенция ДПА.

[b]Само 9% от немците подкрепят позицията на канцлерката Ангела Меркел за изпращането на стотици военнослужещи на Бундесвера в Прибалтика за възпирането на Русия.

64% от жителите на Федералната република подкрепят изказването на Франк-Валтер Щайнмайер по повод на отношенията между НАТО и Русия, които предизвикаха яростната критика на Полша и нейните партньори от Източна Европа.[/b] „Това, което не трябва да правим сега е да изостряме с дрънкане на оръжия и военни игрички. Този, който смята, че със символични танкови парада по източните граници на алианса ще постигне по-голяма сигурност, се заблуждава“, заяви тогава ръководителят на германската дипломация в интервю за вестник „Билд ам Зонтаг“.

Германците подкрепят позицията на Щайнмайер за Русия.
Германците подкрепят позицията на Щайнмайер за Русия. / БГНЕС

Почти една трета от германците не вярват, че Русия ще нахлуе в Балтийските страни по примера на военната си намеса в Крим през 2014 г., която доведе до присъединяването на полуострова и предизвика най-сериозната криза в отношенията между Москва и алианса. В същото време по-малко от половината немци не изключват подобен сценарий.

На предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава, която ще се проведе на 8 и 9 юли, се очаква да бъде взето решение за изпращането на допълнителни 4 батальона в Полша и Прибалтика. Очаква се, че Германия ще поеме командването на батальона, разположен в Литва. /БГНЕС и ДВ