Освободиха всички пътници от похитения либийски самолет

Общо 109 души са били освободени от похитения либийски самолет, кацнал на летището в Малта. Това съобщи премиерът на островната държава Джоузеф Мускат.

По думите му първоначално група от 25 жени и деца е била освободена от самолета. По-късно те са били последвани от почти всички останали общо 118 души на борда.

„Първата група от пасажери, състояща се от жени и деца, беше освободена“, написа в социалната мрежа „Туитър“ министър-председателят.

През това време стана ясно, че двамата похитители на самолета са се предали. „Похитителите се предадоха, (бяха – бел. ред.) претърсени и арестувани“, заяви Мускат отново в "Туитър".

Либийският външен министър Тахер Сиала заяви от своя страна, че двамата мъже, които са поддръжници на убития диктатор Муамар Кадафи, са поискали политическо убежище от Малта.

Министърът, който е част от международно признатото Правителство на националното съгласие, посочи още, че те искат да създадат партия в подкрепа на идеите на Кадафи.

Междувременно международното летище в Малта поднови работа, след като всички полети от и за него бяха преустановени заради заложническата криза. Въпреки това от управлението на летището заявиха, че все още има забавени или отложени курсове.

Малтийското правителство съобщи днес, че самолет Еърбъс 320, извършвала вътрешен либийски полет на компания „Африкия еъруейс“, е бил отвлечен със 118 души на борда, включително и седем човека от екипажа. Полетът е изпълнявал курс от град Саба за Триполи.

Бях „информиран за потенциална ситуация с отвличане на либийски вътрешен полет, отклонен към Малта“, написа премиерът, който посочи още, че са подготвени операции по сигурността. /АФП, БГНЕС