Майк Пенс: САЩ твърдо подкрепят НАТО

Канцлерката Меркел и вицепрезидентът Пенс на конференцията в Мюнхен.
Канцлерката Меркел и вицепрезидентът Пенс на конференцията в Мюнхен. / БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обеща на Европа "непоколебим ангажимент за трансатлантическите връзки“ в рамките на конференцията по сигурност в Мюнхен.

Пенс недвусмислено подчерта привързаността на страната си към старите си приятели от Стария континент.

"Съединените щати са и винаги ще бъдат най-големият съюзник на Европа. Бъдете сигурни, че президентът Доналд Тръмп и нашите хора са наистина отдадени на трансатлантическия съюз," каза той пред европейските лидери.

Вицепрезидентът припомни, че американското правителство значително ще увеличи разходите за отбрана, „за да защити нашия народ и нашите договорни съюзници от известни заплахи днес и неизвестни заплахи утре".

"Ние ще направим всичко, за да подкрепим нашите съюзници в Европа и в НАТО," каза още той.

По-рано днес Майк Пенс, заяви, че Доналд Тръмп застава твърдо зад трансатлантическия военен съюз и никой не трябва да се съмнява в неговия ангажимент след жертвите, направени, за да го защити.

"Президентът ме помоли да бъда тук днес, за да предам съобщение за успокоение - Съединените американски щати твърдо подкрепят НАТО и ние сме непоколебими в нашия ангажимент към този съюз", изтъкна той.

Тези думи дойдоха като успокоение за съюзниците на страната, след като Тръмп направи някои критики към НАТО и нарече военния съюз „остарял“.

През последните дни обаче екипът на държавния глава ясно показа, че САЩ остават верни на своята глобална роля.

По-рано американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че никога не е виждал трансатлантическата връзка толкова силна и обеща подкрепа за всички страни във военния алианс.

Той призова и Русия „да докаже себе си“ и да спазва международното право, за да се нормализират отношенията между Киев и Москва.

По време на конференцията германският канцлер Ангела Меркел призова страните да не се оттеглят от международното сътрудничество, защото това е единственият начин за решаване на глобалните проблеми.

"В година, в която виждаме невъобразими предизвикателства, можем или да работим заедно, или да се оттеглим в нашите индивидуални роли. Надявам се, че ще намерим обща позиция", каза тя.

По нейните думи това включва работа не само със западните партньори, но също така и с Русия, ако Москва отново зачита суверенитета и териториалната цялост на други държави като Украйна.

Меркел изрази съжаление, че Европа така и не е успяла да постигне стабилна връзка с Русия през последните 25 години.

"Аз няма да се откажа от търсенето на начин за по-добри отношения с Русия, въпреки нашите различни мнения по много въпроси," заяви тя, преди руският външен министър Сергей Лавров също да вземе участие в събитието. /АФП