Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

Хелмут Кол и Ангела Меркел през 2009 година.
Хелмут Кол и Ангела Меркел през 2009 година. / БГНЕС

На 87-годишна възраст почина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“. Кол е издъхнал в дома си в Людвигсхафен.

Хелмут Кол е учил право, история и политически науки в различни германски университети. През 1982 година става канцлер на тогавашната ФРГ или Западна Германия, както я наричат по-популярно. От 1973 до 1998 година той е лидер на най-голямата консервативна партия в страната – Християндемократичния съюз, чийто сегашен лидер е Ангела Меркел.

16-годишното канцлерство на Хелмут Кол е най-продължителното след Ото фон Бисмарк. Хелмут Кол беше един от привържениците на европейската интеграция и създаването на единната валута. По негово време двете Германии се обединяват, именно при него Германия подписа Маастрихтския договор и въвежда еврото. Като държавен ръководител той набляга изключително много на икономиката и международната роля на Германия.

Държавниците Хелмут Кол, Михаил Горбачов и Джодж Буш-баща  на конферениця в САЩ през 2003 година.
Държавниците Хелмут Кол, Михаил Горбачов и Джодж Буш-баща на конферениця в САЩ през 2003 година. / БГНЕС

През 1988 г. получава международната награда „Карл Велики“ заедно с френския президент на Франсоа Митеран. Двамата създават германо-френската ос, който днес е двигател на ЕС.

Хелмут Кол и Роналд Рейгън, който посети Западен Берлин през 1987 година.
Хелмут Кол и Роналд Рейгън, който посети Западен Берлин през 1987 година. / БГНЕС

През 1998 г. Кол е обявен от европейските държавни глави за „Почетен гражданин на Европа“ заради приноса му към обединяването и сътрудничеството между европейските държави. Той е първият човек след Жан Моне, получил това отличие.

Смята се, че именно той е помогнал за политическата кариера на Ангела Меркел, която бе наричана „момичето на Кол“. В същото време отношенията помежду им оставаха сложни, защото Меркел в края на 90-те години като ръководителка на ХДС призова съпартийците да отправят Кол в оставка заради скандала с незаконното финансиране на партията.

Последните години Хелмут Кол много рядко се появяваше пред обществеността поради здравословни причини и не даваше интервюта. През 2008 година след падане той бе ранен в главата и оттогава бе прикован в инвалидна количка

Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото и ЕС никога нямаше да придобие съвременните си очертания, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по повод кончината на бившия канцлер. „Новината за кончината на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни липсва, той беше истински приятел на цяла Европа. Хелмут Кол вкара нов живот в европейския дом. Той градеше мостове с Изтока и Запада, той не спираше да изобретява нови и нови проекти за европейското бъдеще. Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото. Той от самото начало проумя икономическата и политическата значимост и безграничните възможности на единната валута. За него и най-близкия му партньор Франсоа Митеран Европа винаги е била проект на мира, който спаси континента след две световни войни“, написа Юнкер в специално изявление.

„Хелмут Кол беше велик европейски идеолог и архитект на обединението на Германия, написа в Туитър австрийският външен министър Себастиан Курц. Загубихме човека, който десетилетия наред формираше европейската политика и генерираше нейните идеи. Кол беше велик европеец и архитект на обединението на Германия и Европа“, посочи Курц.

Хелмут Кол изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и обединението на Германия, гласи съболезнователната телеграма на Владимир Путин до германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера г-жа Ангела Меркел по повод кончината на бившия германски канцлер. „Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взема премерени решения дори в най-сложните ситуации. В Русия ще го помнят като принципен привърженик за развитие на приятелските отношения между нашите страни, дал огромен принос за засилването на взаимноизгодното двустранно партньорство и добросъседството“, гласи още телеграма на Путин.

„Хелмут Кол бе един от най-великите политици на Европа и на целия свободен свят“, написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон на немски език. Припомняйки, че той бе „бащата“ на съвременна обединена Германия, Макрон го оценява и като политикът, дал значителен принос за укрепването на френско-германската дружба. С неговата кончина загубихме голям радетел на Европейския съюз“, написа Макрон.

Съболезнования и оценка за политическите му успехи представиха и неговите съвременници и съмишленици по време на падането на Берлинската стена и прекратяването на Студената война - президентът на СССР Михаил Горбачов и държавния глава на САЩ - Джордж Буш-старши.

Първи бе бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши, който нарече Кол "един от най-великите лидери в следвоенна Европа". В изявление по случай смъртта му той изтъкна факта, че Кол е посветил живота си на „укрепването на демократичните институции в своята страна и отвъд нейните граници” и не пропусна да подчертае приятелските си взаимоотношения с канцлера на обединението.

„Работата рамо до рамо с моя добър приятел над мирното прекъсване на Студената война и обединението на Германия в рамките на НАТО остават едни от най-приятните моменти в моя живот”, увери 41-вият президент на САЩ.

В своето изявление Горбачов също изтъкна жизненоважната ролята на вече покойния Кол в прекратяването на Студената война и в създаването на взаимно доверие между великите сили. Той определи бившия германски канцлер и свой близък другар като "ярка личност, която ще остави отпечатък върху германската, европейската и световната история".

"Немците окичиха Хелмут Кол с неофициалната титла "канцлер на германското единство". Това е правилно и справедливо, отбеляза бившият съветски президент. Той подчерта още, че Кол ще остане в съвременната история не само заради личните си достойнства, но и заради ролята му зад волана на държавата му в ера на безпрецедентни промени.

"Именно през тези години се случиха събитията с огромен мащаб като прекратяването на надпреварата в ядреното въоръжаване, края на Студената война, падането на Берлинската стена и обединението на Германия", припомни още руският политик.

"Беше истински късмет, че в тези трудни моменти ръководители на водещите сили бяха държавници, надарени с чувство за отговорност, твърдо защитаващи интересите на своите страни, но също така притежаващи способността да вземат предвид интересите на другите, съумявайки да прекрачат прага на общото подозрение към установяване на партньорство и взаимно доверие", отчете Горбачов, визирайки Джордж Буш-старши, Кол и себе си. /ТАСС, БГНЕС, АФП