Полският парламент прие спорните законови промени за Върховния съд

Полският парламент прие спорната законодателна реформа за Върховния съд.
Полският парламент прие спорната законодателна реформа за Върховния съд. / БГНЕС

Полският парламент прие спорната законодателна реформа за Върховния съд, независимо от продължилите с дни улични протести, призивите за отказ на опозицията и заплахите за безпрецедентни санкции на Брюксел.

Долната камара на законодателния орган, която се контролира от управляващата партия „Закон и справедливост“, гласува с 235 гласа „за“ срещу 192 „против“ и 23 въздържали се в подкрепа на законовото изменение, което дава на министъра на правосъдието властта да избира кандидати за съдии.

Мярката е последната от няколко съдебни реформи, които според „Закон и справедливост“ са необходими, за да стане съдебната система по-ефективна и да може да се бори с корупцията.

В сряда заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс остро разкритикува промените, предупреждавайки, че те представляват „значително увеличение на системната заплаха за върховенството на закона“ в Полша. „Заедно те ще премахнат всяка останала съдебна независимост и ще поставят съдебната система под пълния политически контрол на правителството“, заяви той.

Тимерманс също така предупреди Варшава, че ако не се откаже от законовите изменения, Комисията може да предприеме действия за отнемането на правото на гласуване на страната – т. нар. „ядрена опция“, която ЕС все още никога не е предприемал.

Гжегож Схетина, лидерът на центристката опозиционна партия „Гражданска платформа“ също разкритикува реформите, определяйки ги като „необуздан преврат“.

Законопроектът все още трябва да премине одобрението на горната камара – Сенатът, който също се контролира от управляващата партия. След това трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, за да стане пълноправен закон.

Държавният глава, който е бивш адвокат и поддържа близки отношения със „Закон и справедливост“, в четвъртък заяви, че е отказал среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който също е изразявал загриженост във връзка със ситуацията.

„Закон и справедливост“ дойде на власт през 2015 г. след осем години като опозиция и бързо започна да въвежда промени в области като съдебната система и медиите, като според своите критици по този начин се опитва да консолидира властта си.

По-рано тази седмица десетки хиляди души излязоха по улиците във Варшава и други големи градове в Полша, за да изразят несъгласието си със законодателните реформи.

В същото време миналата седмица и двете камари на парламента приеха закон, който постановява, че парламентът вече ще може да избира членовете на Националния съдебен съвет, който съблюдава избора на съдии и цели да защити независимостта на съда. /АФП