Вицепрезидентът на Еквадор беше свален от поста си заради обвиненията в корупция

Хорхе Глас се прости с поста си на вицепрезидент заради предполагаемото си участие в корупционни схеми.
Хорхе Глас се прости с поста си на вицепрезидент заради предполагаемото си участие в корупционни схеми. / БГНЕС

Вицепрезидентът на Еквадор Хорхе Глас беше лишен от поста си, след като срещу него бяха предявени обвинения за корупция, съобщава вестника "Комерсио".

По информация на изданието решението е било взето от началника на главното контролно управление на страната Пабло Сели, който е и изпратил съответното уведомление до еквадорското Министерство на труда.

Както БГНЕС припомня на 2 октомври еквадорският съдия Мигел Джурадо издаде заповед за арестуването на Глас по три обвинения в корупция, с което удовлетвори искането на генералния прокурор на републиката Карлос Баки Манчено. Той се съгласи с аргументите, че съществува сериозен риск от бягство на заподозрения.

Според прокуратурата политикът участва в организирането на престъпна общност, създадена за незаконно обогатяване. Обвиненията се отнасят до още 17 души, включително Рикардо Рибера - чичото на вицепрезидента. Те засягат компанията „Глори Интърнешънъл Индъстрийс”, регистрирана в офшорната зона на Маршаловите острови. Според следствието вицепрезидентът е можел да я използва, за да получава подкупи от бразилската строителна компания „Одебрехт” за сключване на договори с правителството на Еквадор.

Прокуратурата твърди още, че Рибера е действал като доверено лице на Глас в престъпната схема, която е спечелила на вицепрезидента 17,4 милиона долара.

Ден след повдигането на обвиненията, на 3 октомври, Глас беше арестуван в дома си в град Гуякил.

„Вицепрезидентът Хорхе Глас няма да си подаде оставка, поставям особен акцент върху това твърдение", каза пред медиите адвокатът на политика Едуардо Франко. Той добави още, че според него случващото е опит за "държавен преврат", тъй като няма достатъчно основания за арестуването на клиента му и нарече действията на прокуратурата "опит за преврат", който "нарушава законите и конституцията". /БГНЕС