Саакашвили зове за оставката на президента и парламента в Украйна

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който е бивш губернатор на Одеска област в Украйна, призова за предсрочни президентски и парламентарни избори, ако властите не изпълнят искания на протестиращите.

Това той обяви на поредното вече (събрание) пред украинския парламент, на което се бяха събрали 400 души, охранявани от 700 спецполицаи.

Той съобщи също, че след една седмица ще организира ново вече. „Даваме им (на властите) време до 7 ноември... когато те (депутатите) се върнат от совите острови... и започнат да изпълнявана нашите изисквания", заяви той.

Саакашвили посочи, че при неизпълнение на исканията властите трябва да си ходят и да обявят предсрочни избори за президент и парламент.

Ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, протестът ще се премести от площада на Конституцията „в друго място“. Саакашвили поясни, че украинските власти чуват народа само от площада на Независимостта.

Протестиращите искат да се приеме закон за импийчмънта, замразяването на сметките за битови нужди, легализиране на огнестрелното оръжие, прекратяване на дипломатическите отношения с Русия и ограничаване на избирателните права на жителите в Донбас. /РИА-Новости