Милиардерът Андерй Бабиш поучи мандат за правителство на малцинството

Андрей Бабиш показва мандата, получен от президента Милош Земан.
Андрей Бабиш показва мандата, получен от президента Милош Земан. / БГНЕС

Чешкият президент Милош Земан връчи мандат за сформиране на правителство на милиардера Андрей Бабиш, лидер на центристкото движение АНО ("Акция на недоволните граждани").

Пред журналисти в замъка Лана, който е извънградската му резиденция, президентът Земан поясни, че връчва мандата, защото АНО победи на парламентарните изори този месец със значителна преднина пред други партии, събирайки почти 30 процента от гласовете на избирателите. Движението има 78 от 200-местната долна камара на парламента.

Андрей Бабиш обаче ще трябва да сформира правителство на малцинството, защото повече партии отказаха коалиция с него заради съмненията в корупция. Малко преди изборите пламна скандал, в който полицията го обвини, че е организирал схема за незаконно присвояване от негова фирма на 50 млн. евро от фондове на ЕС. Бабиш отхвърля обвиненията.

По-рано днес той заяви, че е готов да привлече в правителството си политици от други партии. В тази връзка местните медии посочват представителя на либералната Гражданска демократическа партия (ГДП) Вацлав Клаус-младши, който е син на бившия президент. Лидерът на АНО е готов да му предложи поста министър на образованието. /ТАСС