Зигмар Габриел: Политиката на Тръмп поражда огромна нестабилност в света

Политиката на американския президент Доналд Тръмп поражда "огромна нестабилност" в света, заяви германският външен министър Зигмар Габриел по телевизия ZDF.

Габриел упрекна Тръмп в отсъствието на важна външнополитическа програма, която "би отговорила на американските политически традиции, формирани след Втората световна война", и в подчиняването на външната политика на САЩ на вътрешните интереси на страната. Тръмп гради двустранни отношения с всяка страните поотделно, "сключва временни сделки" и забравя за формирания световен ред, казва първият дипломат на Берлин. Според него САЩ са готови да се съобразят с правилата, създадени в света, само в отношенията с тези, които според Тръмп това е целесъобразно. Габриел посочва, че всичко това създава "огромна нестабилност" в света.

Според ръководителя на германското външно министерство САЩ поставят под въпрос самото съществуване на "формирания от самите тях либерален световен ред", а задачата за поддържането му изцяло пада върху рамената на Европа. Сами европейските страни не могат да се справят, уверен е министърът. /БГНЕС