Очаква се Ирландия да обяви във вторник провеждането на предсрочни избори

Вардакар се надява да избегне правителствената криза в толкова сюблимен за бъдещето на Ирландия момент.
Вардакар се надява да избегне правителствената криза в толкова сюблимен за бъдещето на Ирландия момент. / БГНЕС

Министър-председателят на Ирландия Лео Вардкар обяви, че ако опозицията гласува оставката на заместничката му Франсис Фицджералд, това ще наложи насрочването на нови парламентарни избори, съобщава агенция „Ройтерс”.

„Мисля, че ако не успеем да разрешим въпроса до вторник и опозицията се обедини в искането си за оставка на вицепрезидента, то ще насрочим избори”, каза Вардакар за националната телевизия RTЕ и допълни, че подобно действие ще означава „да хвърли под някой автобус една добра жена, за да може да си спаси собствената кожа и да опази правителството”.

Поради тази причина ирландският премиер призова опозиционните партии да отхвърлят внесения този петък вот на недоверие към заместник министър-председателя Франсис Фицджералд и да избегнат правителствената криза. Варадкар заяви също така, че няма да одобри молбата за оставка на Фицджералд.

Както уточняват от „Ройтерс” кризата се задава броени седмици преди срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември, на която Ирландия ще има правото на фактическо вето върху въпроса за напредъка в преговорите за Брекзит. На нея Вардакар е на път да изиграе ключова роля, представяйки пред ЕС оценката си за постигнатия прогрес по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия. /БГНЕС