Главният прокурор на Финландия глобен с 40-дневна надница за конфликт на интереси

FINLAND-EU-PRESIDENCY
FINLAND-EU-PRESIDENCY / БГНЕС

Върховният съд на Финландия глоби главния прокурор на страната Мати Нисинен заради превишаване на пълномощията при закупуване на услуга от компания, в чието ръководство работил брат му.

Случаят е от 2010-2015 година. Според Финландското телеграфно бюро глобата ще е равно на 40-дневната надница на главния прокурор, но точната сума не се посочва.

Съдът обоснова решението си с това, че „доколкото покупката била предложена от компания, свързана с брата на Ниисинен, той (главният прокурор) е трябвало да разбира, че поради това у него възниква лична заинтересованост в тази сделка“. Съдът е убеден, че Ниисинен е извършил всичко съзнателно.

Самият висш прокурор призна, че от негова страна и имало "непреднамерено превишаване на служебните пълномощия", но отрече, че е предпочел специално компанията на роднината. По думите му той не е знаел каква точно позиция е заемал брат му в компанията.

Става дума за закупуването от прокуратурата на услуга за повишаване квалификацията на ръководния състав на ведомството. Компанията на брат му е продала тази услуга за 74 000 евро.

Главният прокурор е бил разследван от Централната криминална полиция на Финландия. В началната фаза на разследването Ниисинен е бил заподозрян в небрежност по придобиването на услугата. Но впоследствие полицията стигнала до извода, че генералният прокурор е разбирал, че нарушава закона, извършвайки покупка от компания на своят брат. В края на август той бе временно отстранен от работа заради провеждащото се разследване. Функциите му бяха поети от негова заместничка. /ТАСС