Камарата на лордовете обсъжда втори референдум

Британската Камара на лордовете обсъди предимствата на втори референдум за членството в ЕС при започването на разглеждане на ключов законопроект за Брекзит, докато министрите се опитаха да омаловажат изводите в изтекъл доклад на правителството, който очертава само икономически недостатъци от напускането на блока.

Рекорден брой от 188 лордове поискаха да се изкажат по време на двудневното откриване на дебата за законопроекта за ЕС (за оттегляне), като много от тях вероятно ще бъдат критични към стратегията за Брекзит на премиера Тереза Май.

Законопроектът е от решаващо значение за напускането на Великобритания от ЕС, предвиждайки отмяната на акта от 1972 г., който превърна Великобритания в член на общността.

Първият знак за бедите, които лордовете биха могли да причинят на правителството, дойде от опозиционен депутат лейбърист. Той изрази съжаление, че законопроектът не предвижда втори референдум за окончателната сделка по Брекзит.

"Първата дума за Брекзит беше дадена на народа, така че и последната дума трябва да бъде на народа, щом видят предложените от правителството условия", каза Андрю Адонис.

Дик Нюби, лидер на проевропейските либерални демократи в горната камара, заяви, че ще подкрепи подобен референдум и критикува по-широкия подход на Мей.

"Движим се към 29 март следващата година, без да държим волана", каза той, имайки предвид датата на излизане от ЕС. /АФП