„Таймс“: България ще изгони руски дипломати

Бойко Борисов и новият словашки премиер пристигат на срещата в  Брюксел.
Бойко Борисов и новият словашки премиер пристигат на срещата в Брюксел. / БГНЕС

България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването заради случая „Скрипал“, твърди електронното издание на британския вестник „Таймс“.

„До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва“, пише вестникът. Конкретизирайки тази информация, „Таймс“ съобщава, че „в съгласувана кампанията ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави“. Според вестника „безпрецедентния ход на координирано изгонване ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици“.

БГНЕС припомня, че решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът ни Бойко Борисов участваше в срещата и след нея на въпроса дали българското правителство ще реагира той отговори: "Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори". В същото време той в аванс потвърди частично публикацията на „Таймс“. Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежението. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си, предупреди Борисов. /ТАСС, БГНЕС