ЕС: В София трябва да участват всички страни от ЕС и Западните Балкани

Могерини: В София трябва да участват всички страни от ЕС и Западните Балкани
Могерини: В София трябва да участват всички страни от ЕС и Западните Балкани / БГНЕС

Западните Балкани са стратегически регион за Европа. Този регион е част от Европа, независимо от факта, че все още не е част от Европейския съюз /ЕС/. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя подчерта, че по време на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Люксембург ще се говори основно за Западните Балкани и преди всичко как може да се помогне на тези държави в областта на сигурността и техния просперитет.

Могерини припомни, че утре ще стане известен Докладът за напредъка на тези страни, които са в процеса на евроинтеграцията. Самата Федерика Могерини ще посети през следващите дни държавите от Западните Балкани - Македония, Черна гора, Албания и Сърбия.

Срещата в Люксембург на външните министри има за цел и да подготви срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се състои на 17 май в София. По време на този форум няма да се говори за диалога между Белград и Прищина, но ще се наблегне върху добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, но ще бъде дадена директна подкрепа за диалога.

"Много е важно на срещата в София да участват всички 28 държави, както и всички 6 държави от Западните Балкани. Най-важното е да има пълно съгласие", съобщават от ЕС

От Брюксел подчертават, че срещата в София е от ключово значение не само за процеса по разширяване, но за политическото и регионално сътрудничество, както и за сътрудничеството на ЕС и региона в областта на сигурността, а това означава и в борбата срещу тероризма, радикализма, хибридните заплахи, както и за хармонизиране на европейската външна политика и политиката по сигурност със страните от региона. /РТС