Генерал Вей Фънхъ, министър на отбраната на Поднебесната.
Генерал Вей Фънхъ, министър на отбраната на Поднебесната. / БГНЕС
Пекин: Китай не иска хегемония, светът не се нуждае от нова Студена война

Китай не се стреми към световна хегемония и няма да участва в оръжейна надпревара, независимо от своето ниво на икономическо развитие. Това заяви министърът на отбраната и член на Държавния съвет на КНР Вей Фънхъ.

„Развитието на Китай никога няма да създава заплаха за нито една държава по света. Независимо от нивото на своето развитие, ние никога няма да се стремим към хегемония, а също така няма да участваме във военна експанзия и оръжейна надпревара“, каза китайският министър.

Пекин е твърдо против демонстрацията на сила в Южнокитайско море.

„В момента ситуацията в Южнокитайско море остава стабилна и се запазва тенденцията за подобряване. Това доказва, че държавите от региона могат да разрешат собствените си проблеми“, подчерта Вей Фънхъ.

В същото време той предупреди, че Китай ще отстоява своята териториална цялост и е готов да плати за това всяка цена.

„Ако някой, някога се опита да отдели Тайван от Китай, китайските въоръжени сили ще предприемат решителни действия. И ние ще платим всяка необходима цена“, каза той при откриването на Сяншанския форум по сигурността в Пекин.

Вей Фънхъ подчерта, че сътрудничеството между въоръжените сили на Китай и Русия е добър пример за целия свят и не е насочено срещу трети страни.

„Добър пример за сътрудничество са отношенията между въоръжените сили на КНР и Русия. Те отразяват отказ от създаване на съюзи, а също така следват принципите за неконфронтация и не са насочени срещу трети държави“, каза министърът на отбраната.

Сътрудничеството на Русия и Китай е пример за света.
Сътрудничеството на Русия и Китай е пример за света. / БГНЕС

Той отправи сериозни критики към американския вицепрезидент Майкъл Пенс заради неговото изказване, че Китай се меси във вътрешните работи на САЩ. Според него подобни изявления сериозно са навредили на двустранните отношения.

„Неотдавна високопоставен ръководител на САЩ произнесе реч, обвинявайки Китай в намеса във вътрешните работи на САЩ и неоснователно разкритикува китайската външна политика. Това сериозно навреди на двустранните отношения и сътрудничество. Китайската страна е възмутена и решително се обявява против подобни изказвания“, заяви Вей Фънхъ.

„Призоваваме американската страна да избягва подобни практики, да престане да нанася щети на китайските интереси и двустранните отношения“, добави той. Вей Фънхъ е убеден, че „светът вижда добре, къде е справедливостта“.

Министрите на отбраната Джеймс Матис и Вей Фънхъ се здрависват.
Министрите на отбраната Джеймс Матис и Вей Фънхъ се здрависват. / БГНЕС

„Фактите показват, че вече се е изчерпал моделът на сигурност, основаващ се на противопоставянето. Светът не трябва да се връща към епохата на Студената война. Страните трябва да уважават взаимния си суверенитет, сигурност и интереси. Те трябва да създадат равноправен, доверителен и взаимно изгоден модел на партньорски отношения“, обобщи китайският министър на отбраната.

На 4 октомври американският вицепрезидент Майк Пенс обвини Пекин, че „манипулира американската демокрация“.

VIII Сяншански форум по сигурността се провежда от 24 до 26 октомври в Пекин. Негови организатори са министерството на отбраната, а също така Асоциацията за военни науки и Института за международни стратегически изследвания на Китай. Във форума участват представители от 79 страни. /ТАСС