Руснак създал флаш памет, която убива компютри

Дори и такава изглеждаща невинно на пръв поглед флаш паметможе да изпържи компютъра ви.
Дори и такава изглеждаща невинно на пръв поглед флаш паметможе да изпържи компютъра ви. / БГНЕС

Руски компютърен специалист е разработил устройство, което е нарекъл USB 2.0 Killer - модифицирана флаш-памет, способна да „изпържи“за няколко секунди компютъра, в който бъде включена.

Ученият, който е нарекъл себе си Dark Purple, написал за откритието си в своя блог, но за късмет не е описал начин за това как да бъде изграден един такъв „убиец“., съобщи в. "Индипендънт".

В блога има видеозапис за светкавичните поражения, които USB 2.0 Killer може да нанесе на функциониращ компютър. В кадър се вижда работещ лаптоп, в който бива включен „убиецът“. Само след няколко секунди мониторът става празен, всички светлини угасват и на практика лаптопът вече е нефункциониращ - мъжът, чиято машина е „убита“, прави безуспешни опити да я съживи.

Става известно, че устройството работи чрез теглене на ток от USB портовете и чрез преобразувател постига отрицателно напрежение. След това потокът се насочва обратно в компютъра, докато веригите не бъдат „изпържени“.

Вероятно USB портът, в който е бил включен „убиеца“, бива разрушен и след това известни щети биват дънната платка на компютъра получа на Убиеца е включен към е разрушен, и дънната платка на компютъра вероятно ще отнеме известно щети също.Според публикация в Ars Technica обаче твърдият диск вероятно ще избегнат най-тежките ефекти, така че ще може да бъдат изтеглени някои данни от твърдия диск на счупената машина.

Повечето хора са бдителни за тяхната онлайн сигурност, но като цяло те не се замислят за хардуера, който включете в своите устройства. Малко вероятно е скоро да се срещнете с USB Killer, но не е лошо да имате предвид какво може да причини на компютъра ви обикновено изглеждащо напълно невинно на пръв поглед USB устройства като тези, с които са били използвани в миналото за предаване на вируси в миналото./БГНЕС