Facebook блокира 270 акаунта на Агенция за изследване на Интернет

Facebook блокира 270 акаунта на Агенция за изследване на Интернет
Facebook блокира 270 акаунта на Агенция за изследване на Интернет / БГНЕС

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг заяви, че са блокирани повече от 270 страници и акаунти, които са под контрола на Агенция за изследване на Интернет (Internet Research Agency, IRA).

"Днес направихме важна стъпка за защита на честните избори по целия свят, блокирайки повече от 270 страници и акаунта, които се управляваха от руска организация, наречена Internet Research Agency, IRA" пише Зукърбърг на страницата си във Facebook. Той обясни, че страниците са блокирани "не заради тяхното съдържание", а защото "те са били контролирани от IRA".

Преди това американските медии обвиниха Русия в подкрепа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ чрез социалните мрежи, но не предоставиха доказателства. По-специално обвиненията бяха отправени към IRA от Санкт Петербург.

Социалните мрежи, включително Facebook и Twitter, обещаха да си сътрудничат по този въпрос с комисиите на Сената и на Камарата на представителите, които разследват предполагаема "руска намеса" в изборите и "сговор на Тръмп с Русия." Съществуването на такова "тайно споразумение" беше отхвърлено както от Кремъл, така и от Белия дом.

Зукърбърг заяви, че блокирането на акаунти и страници "е насочено към хора, живеещи в Русия", както и "руско говорещи в съседни страни, като например Азербайджан, Узбекистан и Украйна." /БГНЕС