Стивън Хокинг ще пътува в космоса

 Стивън Хокинг е приел покана за пътуване в космоса. То ще се осъществи на борда на космически кораб на компанията „Върджин Галактик“.
Стивън Хокинг е приел покана за пътуване в космоса. То ще се осъществи на борда на космически кораб на компанията „Върджин Галактик“. / БГНЕС

Признатият за един от най-голумите умове за времето си астрофизик Стивън Хокинг е приел покана за пътуване в космоса. То ще се осъществи на борда на космически кораб на компанията „Върджин Галактик“ и ще бележи първият път, в който човек с амиотрофична латерална склероза напуска Земята.

В интервю за предаването „Добро утро, Великобритания“, Хокинг заяви, че изобщо не се е замислил, когато е получил покана от основателя на компанията Ричард Брансън. „Моята най-голяма амбиция е да летя в космоса. Мислех, че никой няма да ме вземе, но Ричард Брансън ми предложи място на „Върджин Галактик“ и аз казах „да“ на мига“, каза той.

Космическото пътуване ще е допълнително предизвикателство за Хокинг, който страда от амиотрофична латерална склероза – заболяване, заради което е прикован в инвалидна количка повече от 40 години. Неговият полет се очаква да е първият на човек с подобна диагноза.

И макар досега Хокинг да не излизал в открития космос, той вече е изпитвал безтегловност. През 2007 г. той изпита нулева гравитация на борда на специално проектиран самолет Boeing 727-200.

Ричард Брансън от своя страна не е криел желанието си да качи на борда на свой летателен апарат астрофизика. През 2015 г. той заяви, че се надява да може да отведе Хокинг в космоса, както и че му е предложил билет за подобен полет, стига здравето му да го позволява.

Очаква се полетът на Хокинг да се извърши с ракетата SpaceShipTwo на „Върджин Галактик“, която ще качи на борда и други желаещи да отидат в космоса. И докато за учения това приключение ще бъде безплатно, за всички останали на борда на осемместния летателен апарат пътуването ще е не по-малко от 250 000 долара. До сега 700 души са се записали за полета и са превели депозит. Според информация на „Форбс“ очаква се ракетата да бъде изстреляна в края на тази година.

В своето интервю Хокинг коментира и актуалната политическа обстановка в САЩ, където той прекарал голяма част от живота си. Ученият отправи остра критика към решението на президента Доналд Тръмп да назначи Скот Прюит за ръководител на американската Агенция за защита на околната среда (АЗОС), тъй като по думите му той е „човек, който не вярва, че въглеродният диоксид причинява изменения в климата“, пише списание "Форчън".

Преди да заеме поста на ръководител на АЗОС 48-годишният Прюит е назначен за главен прокурор на щата Оклахома и като такъв подава десетки съдебни дела, с които блокира ключови разпоредби на агенцията, заставайки на една страна с представители на индустрията и активисти, искащи да отменят различни регулации по отношение на замърсяването, чистотата на въздуха и на водата. /БГНЕС