Учени откриха армията, опитала се да завладее Атина преди 2500 години

Група археолози смятат, че са открили останките от армията на Килон, опитал се да завладее Атина.
Група археолози смятат, че са открили останките от армията на Килон, опитал се да завладее Атина. / БГНЕС

Преди повече от 2500 години атинския благородник Килон, който е и първият известен шампион на Олимпийски игри, се опитва да завладее Атина и да установи еднолично управление върху града.

Според писанията на историците Тукидит и Херодот той е предвождал армия свои последователи, с които е влязъл в града и е обсадил Акропола. Въпреки това обаче неговите сили са били победени, а самият Килон е успял да избяга.

Хилядолетия по-късно група археолози смятат, че са открили останките от армията на му в масов гроб в Палео Фалиро на 6 км южно от Атина. Намерените там 80 скелета на мъже, говорят, че те са били млади и добре хранени. Гробът е безимен, а телата са положени в три редици, като ръцете на всички са били вързани с железни вериги, а последните 52-ма души са с вдигнати над главите си ръце.

По думите на ръководителката на изкопните работи Стела Крисулаки на мястото е била открита керамика, която е посочвала, че мъжете са били убити от удар по главата – „политическа екзекуция”, която датира от 675-650 г. пр. Хр.

За да установят как са живели и загинали хората, чиито скелети са открити, археолозите ще приложат криминологични изследвания като профилиране на ДНК, както и редица тестове като геномни и изотопни анализи. По този начин изследователите ще могат да разберат на колко години са били мъжете, имали ли са връзки помежду си, откъде идват, в какво здравословно състояние са били и къде са се намирали в социалната стълбица.

Масовият гроб е открит за първи път през пролетта на миналата година и е част от една от най-големите открити подземни обекта в Гърция. Макар и самото историческо място да е известно от поне столетие мащабното изравяне на комплекса започна през 2012 г., когато археолози откриват голяма гробница, съдържаща над 1500 скелета, датиращи от периода между 8 и 5 век пр. Хр., като поне сто от тях са имали следи от насилствена смърт.

Очаква се най-малко десет от откритите 80 скелета да бъдат изпратени в лаборатория по-късно тази година, докато останалите ще станат част от открита експозиция на мястото, където са открити. /АФП