Захарта кара мъжете да се депресират

Явно мъжете трябва да седят далеч от сладките изкушения, ако искат да са психически здрави.
Явно мъжете трябва да седят далеч от сладките изкушения, ако искат да са психически здрави. / БГНЕС

Мъжете, които консумират по-често захар са значително по-податливи на психични разстройства като тревожност и депресия от останалите хора. Това разкрива изследване, проведено в "Юнивърсити колидж Лондон" между 5000 мъже и 2000 жени. В рамките на 22 години (от 1983 до 2013 година) учените са изследвали зависимостта между пола на участниците в експеримента, нивата на погълната захар и появата на общи психични разстройства у тях.

За този период британските учени са установили, че при мъжете, които похапват повече от 67 грама захар на ден рискът от психическо заболяване е с 23% по-висок в сравнение с онези представители на силния пол, който поглъщат едва 39,5 грама.

"Режимите на хранене, богати на въглехидрати може и да имат големи ползи за здравето ни, но нашият експеримент доказва, че съществува връзка между консумацията на захар и емоционалните разстройства, особено при мъжете", споделя Аника Кнюпел - ръководител на изследването. Тя обаче признава, че подобна взаимовръзка при жените не съществува и че все още не може да разбере защо. /БГНЕС