Крайните горещини могат да направят Южна Азия необитаема за хората

Крайните горещини могат да направят Южна Азия необитаема за хората
Крайните горещини могат да направят Южна Азия необитаема за хората / БГНЕС

Крайно високите температури, предизвикани от промените в климата, рискуват да направят Южна Азия, където сега живее една пета от човечеството, необитаемо място. Това е възможен сценарий, в случай, че до края на века не се направи нищо за намаляване на газовете с парников ефект.

Повишаването на температурите и на влажността може да достигне до крайно високи стойности, надхвърлящи капацитета на човешкия организъм за оцеляване без защита, става ясно от изследване, публикувано в списание Science Advances. „Тези смъртоносни топлинни вълни могат да се появят само след няколко десетилетия в райони като Индия, Пакистан и Бангладеш“, предупреждават учените. Според тях могат да бъдат засегнати и плодородните обработваеми райони по реките Инд и Ганг. През 2015 г. петата най-смъртоносна в историята топлинна вълна удари голяма част от Индия и Пакистан, убивайки 3 500 души.

Множество научни изследвания за Южна Азия са установили връзката между климатичните промени и честотата на големите жеги, както и как се отразяват те на човешкото здраве.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Университета Лойола Меримаунт в Лос Анджелис обръщат внимание на това, че не се правят прогнози за т. нар. „влажна жега“ и за нейното въздействие върху способността за адаптация на човешкия организъм.

Крайните горещини могат да направят Южна Азия необитаема за хората
Крайните горещини могат да направят Южна Азия необитаема за хората / БГНЕС

За своите изследвания учените са използвали две климатични симулации, основани на последните математически модели за циркулацията на въздушни маси около земното кълбо.

Учените са установили, че без намаляване на емисиите на въглероден двуокис (CO2), средните температури на влажна жега ще се доближат до 35 градуса по Целзий през лятото в по-голямата част на Южна Азия до края на века. Това е праг, над който човешкият организъм трудно оцелява. Според прогнозите в някои райони тези влажни горещини ще надхвърлят прага от 35 градуса по Целзий. При сценарий, предвиждащ намаляване на емисиите на CO2 до стойности, предвидени в Парижкото споразумение за климата през 2015 г., тези средни температури ще стигнат ни 35, а 31 градуса по целзий. Този температурен праг се счита за опасен за човешкото здраве.

Ние се надяваме, че ще е възможно да се избегнат тези прогнози за убийствени горещини чрез намаляване на парниковите газове, за да бъде овладяно климатичното затопляне. Това не е невъзможен сценарий, казва Елфатих Елтахир – професор по екологично инженерство в MIT. /АФП