Роскосмос обмисля комерсиализация на руския сегмент на МКС

Роскосмос обмисля комерсиализация на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС).

Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, коментирайки изводите на журналиста от Space News Матю Боднър и редица други американски медии, че след отказа на САЩ да закупят от Роскосмос места на руските пилотирани космически кораби "Союз" и двигатели за Atlas V, руската държавна корпорация ще се окаже в много трудно финансово положение.

"Що се отнася до МКС, онова, което знаем за плановете на САЩ за комерсиализация на американския сегмент, Роскосмос днес обмисля подобни планове", каза Рогозин. Той уточни, че в Русия са се появили частни компании, които си сътрудничат с Роскосмос, като S7 Space.

По-рано шефът на космическите полети на НАСА Уилям Герстенмайер каза, че НАСА не планира закупуване на допълнителни места на руския "Союз" за изпращане на астронавти до МКС след 2019 г.

Последният търговски полет на американски астронавт на руски „Союз“ до МКС е насрочен за пролетта на 2019 г., с връщане през есента на 2019 г. Според НАСА, цената на едно място на руски кораб струва на САЩ 70-80 милиона долара. /БГНЕС