"Спейс Екс" отложи изстрелването на сателита PAZ

Изстрелването на PAZ e насрочено за тази сряда, 21 февруари.... засега.
Изстрелването на PAZ e насрочено за тази сряда, 21 февруари.... засега. / БГНЕС

Заради необходимостта от допълнителни проверки американската компания „Спейс Екс“ отложи изстрелването на спътника PAZ за 21 февруари. Сателитът на испанската държавна компания „Исдесат“ трябваше да бъде изстрелян в орбитата тази неделя, 18 февруари, от базата на военновъздушните сили на САЩ „Ванденберг“ с помощта на ракетата носител „Фалкон 9“.

„Екипът ни на Ванденберг помоли за допълнително време, за да може да проведе финалната проверка на гаргрота. С товара и носителя всичко е наред“, обяви американската компания в "Туитър".

Сателитът PAZ е проектиран и произведен от европейския консорциум „Еърбъс“. Устройството е предназначено за картографиране, наблюдение на околната среда, както оценка на водните, сухоземните и горски ресурси. На борда на кораба има и няколко по-малки апарата. Първият етап на Falcon 9 е бил използван преди това за космически полет.“

БГНЕС припомня, че испанската компания „Исдесат“, която предоставя спътникови комуникационни услуги, подписа споразумение с американската компания SpaceX за пускането на радарния спътник за наблюдение на Земята PAZ. Стартът бе планиран за последното тримесечие на 2017 година.

Първоначално се очакваше това устройство да бъде пусната в орбитата с ракетата "Днепър" (конверсионната версия на балистичната ракета RS-20). Съответният договор бе подписан през 2015 г. по време на въздушното шоу "MAKS-2015". Стартирането трябваше да бъде извършено през същата година, но бе постоянно отлагано.

През 2015 г. програмата за изстрелване на руско-украинските ракети "Днепър" бе преустановена. /БГНЕС