Книгата на Лари Королов разказва непознатата история на българите от Южна Македония

„Днес имаме щастието да се докоснем и да прочетем една много необичайна книга. Подобно на някои други изследвания тя е много лична, почива на множество семейни, приятелски, изстрадани и преживяни лични свидетелства“.

Това заяви историкът и дипломат доц. Наум Кайчев, който представи книгата на Лари Королов „Дреновени разцвет и разорение на едно село в Южна Македония“, предаде репортер на БГНЕС.

Нейният автор е потомък на българи от село Дреновени в Южна Македония, които са емигрирали в Торонто, Канада. Королов е защитник на българската историческа памет и активен деец на Македонската патриотична организация. За своята родолюбива дейност той бе награден по-рано днес с най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка“.

„Тази книга е антиподът на моментната конюнктура. Напротив пред нас е труд на много десетилетия, на напластявания на познанията пласт след пласт, година след година. Можем да кажем това е книгата на целия живот на нейния автор Лари Королов. Тя ни докосва, защото може да бъде книга на живота на много от нас“, заяви доц. Наум Кайчев.

Изданието предлага уникални исторически, етнографски и лингвистични сведения, които могат да бъдат не само ценен извор за учените, но и източник за творческо вдъхновение на писатели, журналисти и художници.

Монографията е посветена на една често пренебрегвана част от българската народностна общност – на българите от Южна, или както често не дотам правилно е наричана Егейска Македония.

„Обичаите и историческата съдба на героите на тази книга – трудолюбивите жители на село Дреновени – независимо от някои регионални и селищни специфики, до голяма степен представляват преживяванията на цялото население на тази наша южна общност. След 1912 г. тя е подложена на прогонване и асимилация. Южномакедонските българи преминават през редица житейски изпитания или според библейския израз на професор Благой Шклифов /също родом от този край – бел.ред./ през Христовите мъки. Особено тъжно е, че след 1944 г. по различни причини техните обичаи и съдба бяха премълчавани и в самата България, въпреки че са излъчили ярки личности като революционера Гоце Делчев, поетите Христо Смирненски и Атанас Далчев и дори политика социалист Димитър Благоев нашите сънародници от този край остават непознати за широката общественост“, заяви Кайчев.

Председателят на Македонския научен институт доц. Александър Гребенаров се съгласи с тази оценка, заявявайки, че в България не се познават проблемите на Южна Македония. Според него ние обръщаме повече внимание на Вардарския дял, докато в Егейския българското население все повече и повече намалява. Той обрисува това с примера в село Дреновени. През 1913 г. там са живеели 810 души, след което то драстично намалява. Според последните данни от 2001 г. там са живели 9 души, а днес може да няма и никой.

Лари Королов бе поздравен и от журналиста Мирослав Ризински. „Представянето на тази книга показва, че огънят на патриотизъм на българите в Македония е жив, независимо от всички политически и национални катастрофи, в които попадаме, ние излизаме на повърхността като българи“, каза той. Ризински припомни, че МПО, чийто член е Королов, е създадена през 1922 г. в Новия свят във време, когато Вардарска и Беломорска Македония са били под сръбска и гръцка окупация съответно. „И от тогава МПО продължава старите традиции на ВМРО“, посочи той и добави, че по тази причина тази организация е имала проблеми с тези страни.

На представянето на книгата „Дреновени разцвет и разорение на едно село в Южна Македония“, която се състоя във Военния клуб в София, присъстваха редица историци, дипломати, народни представители, общественици, както и много обикновени хора. /БГНЕС