Метеоритите от България са много редки. Само около 6 падания са регистрирани. Но метеорити падат всеки ден и може да паднат навсякъде. Могат да паднат в задния ви двор или в гората, само трябва да излезете и да ги търсите.

Това каза в интервю за БГНЕС колекционерът на метеорити Георги Пенев. Той е превърнал страстното си хоби в бизнес и е управител на фирма, занимаваща се с рязане, полиране и продажба на метеорити и минерали. Обикаляйки различни места по света, той се сдобива с редките и ценни находки.

„По-лесно се откриват предимно в пустинни райони, защото там няма растителност, а теренът е равен“, разказа Георги Пенев и допълни, че вече поколения търсачи от Мароко, откъдето идват огромна част от метеорите, се занимават с търсенето им и търгуват с тях.

„Откриват се на око. Тръгваш в пустинята и търсиш. Има и тежки терени, където има черни камъни, които са си напълно земни и заблуждават търсачите. Има обаче терени, които са много леки, защото на някои места пустинята е по-светла и всеки по-черен камък има възможност да е метеорит. При търсенето на железните метеорити се използват и металотърсачи, но основната техника е „на око“, сподели Пенев.

Основно метеоритите се делят на три групи: каменни, каменно-железни и изцяло железни.

„Каменните метеорити са изцяло първична материя на 4,5 млрд. години. От това са съставени нашите планети. Железните и каменно-железните метеорити са от безвъзвратно разрушени големи астероиди или планети“, допълни още колекционерът.

За да бъдат обаче търсачите сигурни, че са открили метеорит, а не някоя наподобяваща земна скала, се прилагат различни научни методи, сред които водещо място заема рентгенофлуоресцентният анализ. „Метеоритите се различават от земните скали по това, че съдържат много по-голямо количество никел (Ni). Железните метеорити съдържат много никел в себе си, от 6-7% до цели 30%. Нито едно самородно желязо не съдържа такова количество, именно това ги различава. Когато се направи анализ на една скала, много лесно можем да разберем дали е метеорит или не“, отбеляза Георги Пенев.

Най-големият метеорит, който има в неговата колекцията, тежи около 4,5 кг и много е стар, но той го пази само за себе си. За цената казва, че варира и зависи от формата и произхода, както и дали метеоритът е „пресен“ или са паднал преди много години. Тези, за които е доказано, че идват от Марс или Луната, цената може да достигне до 3-4 хил. евро за грам. /БГНЕС