Унгарската стратегия „нула бежанци“

Плакат на улица в  Будапеща носи потресаващо послание.

Плакат на улица в Будапеща носи потресаващо послание. "Знаете ли, че средностатистическият унгарец вижда повече НЛО от бежанци през живота си?".

Това е част от сатирична кампания със сериозна цел: да се противопостави на антиимигрантската реторика и политика на правителството в навечерието на един спорен референдум за мигрантите.

Двустранната кучешка партия, активистка група на хора от народа, която често използва хумора като политическо оръжия, отправи призив към обществеността за дотации за създаване на кампанията. Повече от 4000 унгарци отговориха с портфейлите си, дарявайки 100 000 евро, за да бъдат финансирани сатирични плакати. Това е необичайна проява на дисидентство. Партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан като цяло не среща голямо вътрешно съпротивление на своята сурова реторика и политика към имигрантите и бежанците. На 2 октомври на унгарците ще бъде зададен един въпрос - „Искате ли ЕС да има правото да нарежда задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента“ - формулировка, която задълбочи различията между Будапеща и Европейския съюз.

Според допитване на Republikon 73% отговорили, че ще гласуват с „Не“, резултатът, за който оказва натиск правителството. И все пак не е ясно, дали избирателната активност ще бъде достатъчно висока за признаване на референдума за валиден и във всеки случай вотът няма да промени неприветливия прием, с който бежанците вече се сблъскват, когато пристигнат на унгарските граници.

Това е класическа политика на Орбан: целта е постигане на политическа подкрепа вкъщи, докато създава неприятности на Брюксел. „Ние може да загубим нашите европейски ценности, нашата идентичност до степента, когато жива жаба позволява бавно да бъде сварена до смърт в тиган с вода“, каза той по-рано този месец в реч пред парламента, критикувайки имиграционната политика на ЕС и призовавайки унгарците да гласуват.

Референдумът цели „укрепване на легитимността на унгарското правителство по неговото несъгласие с Европейската комисия“, каза Дьорд Шопфлин, член на Европейския парламент от партията на Орбан ФИДЕШ, който миналия месец разпали буря в социалните медии с идеята на унгарската граница да бъде поставена свинска глава, за да възпира бежанците.

Анкета на изследователския център Пю през пролетта тази година показа, че 82% от унгарците са убедени, че бежанците са „бреме за страната ни, защото те взимат нашите работни места и социални ползи". Проучването също така констатира, че 76 процента вярват,че бежанците ще увеличат вероятността от тероризъм в страната им.

Опозиционните партии и неправителствени организации водят кампания срещу позицията на правителството за бежанците.
Опозиционните партии и неправителствени организации водят кампания срещу позицията на правителството за бежанците. / БГНЕС

Има изолирани случаи на съпротива. Опозиционните партии и неправителствени организации водят кампания срещу позицията на правителството за бежанците и окуражават обществеността да бойкотира референдума или да го неутрализират чрез гласовете си. В момента не е ясно дали референдумът ще достигне необходимия праг от най-малко 50 на сто участие на гласоподавателите,за да бъде валиден.

Ако околният пейзаж е всичко, покрай което се минава, там правителството говори с най-силния глас. Пътуване с автобус из Будапеща разкрива спонсорирани от правителството антибежански билбордове на всеки ъгъл, включително съобщения като "Знаете ли, че от началото на кризата с имиграцията тормозът срещу жените се е повишил рязко в Европа?". Всяко домакинство получи книжка в пощата, с която биват информирани за позицията на правителството относно бежанците и обвиняваща бюрократите в Брюксел. Дори Facebook е изпълнен с финансираните с пари на данъкоплатците обяви, призоваващи потребителите на социални мрежи да защитят бъдещето на Унгария.

Но както намеква сатиричната антиправителствена кампания, унгарците са изложени малко на контакти с бежанци. Повечето унгарци не са виждали нито един през последните месеци, тъй като правителството се стреми към това, което Марта Пардави, съпредседател на Унгарския Хелзинкски комитет нарича политика „нула бежанци“.

Един от елементите на тази стратегия е обезкуражаването на бежанците да остават в страната, дори и ако те вече са се сдобили с правен статут. Докато страни като Германия наливат ресурси в интеграционни програми, това лято Унгария спря месечните стипендии за бежанци, които трябваше да им помагат да учат унгарски и да започнат нов живот в страната. Сега, бежанците, които получават бежански статут в Унгария, "попадат в същата категория като бездомните хора", каза Пардави. "Понякога хората идват при нас направо от лагерите и се нуждаят от незабавна и спешна помощ", каза Диана Шанто, ръководител на унгарската НПО Artemisszió, която работи с бежанци и търсещи убежище(НПО получават своя лиценз за работа с бежанци от страна на правителството, въпреки че финансирането на работата им до голяма степен идва от ЕС и върховния комисар за бежанците на Организацията на обединените нации).

Междувременно на границата правителството засилва усилията си за предотвратяване бежанците да получат убежище. Бюрократичните пречки нараснаха и на малко хора сега бива позволявано да влизат в транзитните зони по границата, за да искат официално бежански статут.

Дори когато Орбан настоява, че „ние нямаме сърца от камък“, когато става дума за бежанците, тази пролет полицията и военните започнаха да прилагат „отпор със сила“ към хората към границата, „биейки дяволски тези хора, преди да ги изпрати обратно в Сърбия“, каза Лидия Гал, изследовател на Хюмън райтс уоч, която наблюдава Унгария и Балканите. Силите за сигурност използват палки и сълзотворен спрей срещу бежанците, поради което има „редица информации“ за хоспитализирани в Сърбия хора, допълва Гал.

През септември правителството започна да набира 2000 членове на т. нар. „Отреди за ловни действия по границите“.
През септември правителството започна да набира 2000 членове на т. нар. „Отреди за ловни действия по границите“. / БГНЕС

През септември правителството започна да набира 2000 членове на т. нар. „Отреди за ловни действия по границите“, нова сила за подпомагане на служителите на армията и полицията при справянето с бежанците покрай унгарските граници. Унгария също така огласи строежа на втора ограда по южната си граница, въпреки че евродепутатът Шьопфлин спори, че оградата не е предназначена за възпиране на бежанците отвъд нея. „Оградата е там, за да гарантира, че те ще минат през официалните КПП-та, където могат да бъдат регистрирани както се изисква в съответствие с дъблинските споразумения и на тях може да им бъде оказана медицинска помощ, да получат храна, подслон и т. н. , каза той. „Това, което прави Унгария, е да разбие бизнес модела на трафикантите на хора, за което не получава комплименти.“

Докато правозащитните организации в Унгария изразяват загриженост, че международната общност си затваря очите за това, което става по границата, някои европейски политици са забелязали случващото се. „Унгария не е далеч от издаването на заповеди за стрелба по бежанците“, каза миналата седмица външният министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германския в. „Велт“, внушавайки, че страните, които нарушават европейските ценности, „трябва да бъдат изключвани временно, или, ако се налага, завинаги, от ЕС“. /БГНЕС

................................

Лили Байер, „Политико“