Петър Харалампиев остава в ареста

Специализираният съд остави в ареста председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, предаде репортер на БГНЕС.

Повече от четири часа Специализираният наказателен съд разглежда мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи.

В ареста остават и главният секретар на агенцията Красимир Томов, както и третият, за когото прокуратурата поиска вземане на мярка “задържане под стража” - Марко Стойов. Четвъртата обвиняема бе освободена още в сряда срещу парична гаранция заради здравословното й състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.

Съдът уважи искането на прокуратурата, която поиска постоянен арест за председателя на агенцията Петър Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на Стойов. Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Така спецсъдът взе за тримата най-тежката мярка за неотклонение, но определението подлежи на обжалване или протест пред по-горната инстанция – Апелативен специализиран съд.

Адвокатът на Харалампиев - Николай Кокинов заяви, че по делото не е намерен нито един лев по някои от обвиняемите.

„В кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени намерени значителни парични суми у различни лица, включително са събрани доказателства и са намерени иззети биткойн портфейли като има доказателства, че част от паричните средства по подкупите се трансферират във виртуални валути”, каза прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че в тази връзка има също назначени експертизи, това ще се изследва също.

„Разследването е на доста ранен етап, изследването на паричните потоци е започнало едва от вчера като са възложени и данъчни ревизии по отношение на множество лица, не само по отношение на обвиняемите. Търсим съдействието не само на КПКОНПИ и на НАП, и на подобни фискални органи в съседни страни” каза той.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в ДАБЧ като "без аналог в новата ни история". /БГНЕС