Борисов: Загубата на ГЕРБ е категорична, подавам оставка

Вече има нова политическа ситуация в България, заяви Борисов.
Вече има нова политическа ситуация в България, заяви Борисов. / БГНЕС

Загубата на ГЕРБ е категорична, подавам оставка, заяви Бойко Борисов, след като станаха ясни резултатите от втория тур на президентските избори, предаде репортер на БГНЕС.

Кандидатът на БСП Румен Радев печели изборите за президент с повече от 20% преднина пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Вече има нова политическа ситуация в България. При новата ситуация става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. В първия работен ден на парламента ще депозираме оставката на това правителство, заяви Бойко Борисов.

Може да кажат, че тласкаме страната към политическа криза, но вече има твърдо ново мнозинство – БСП, ДСБ, ДПС. Те могат да си направят мнозинство и да управляват, продължи Борисов.

Според него „ние сме избирали досега и винаги сме се съобразявали с волята народа и затова поздравявам, тези, които имат повече от нас. Трябва да се знае, че положихме огромни усилия, особено в тази международна обстановка. Трябваше да се съобразявам особено за Избирателния кодекс и с реформатори, и с кого ли не”, каза Борисов и подчерта, че е правил компромиси.

„Ще направим добър анализ вътре в партията, ще направим анализ на кметовете в страната и ще им потърся много сериозна отговорност. Ние не можем за трети път да правим компромиси”, заяви Борисов. Той напомни за трудната коалиция с РБ. Две години управлявахме трудно. Сега оставяме новото мнозинство да управляват.

Смятам, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително, обяви премиерът. Той отново повтори, че е за нула лева субсидия за партиите. И се обяви за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите в НС.

Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управляват, продължи Борисов.

Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки, добави Борисов. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха – нещо не е както трябва, каза още той.

Борисов каза, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство.

Най-важното, което ГЕРБ е направил, е строителството на пътища и санирането на жилища, заяви още Борисов. /БГНЕС