7,9 по Рихтер разтърси Нова Зеландия

Земетресението, разтърсило Нова Зеландия днес е с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер.
Земетресението, разтърсило Нова Зеландия днес е с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер. / БГНЕС

Земетресението, разтърсило Нова Зеландия днес е с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Преди това бе съобщено, че магнитудът е 7,4 по Рихтер.

Земният трус е усетен в 0.02 ч., 11.02 ч. по Гринуич, с епицентър на 56 км северно от град Амбърли в Нова Зеландия, на 97 км северно от град Крайстчърч и на 216 км югозападно от Уелингтън, с дълбочина 10 км.

Земетресението беше последвано и от цунами, което удари източното крайбрежие на страната. Засегнат от вълната е бил Южният остров – един от двата основни острова, съставляващи Нова зеландия.

Гражданската защита предупреди хората да потърсят убежище на по-високи места, тъй като опасността ще продължи няколко часа след първата вълна, съобщава в. „Гардиън“.

По-късно в зоната за евакуация беше включено и източното крайбрежие на Северния остров, в това число и столицата Уелингтън.

Към момента няма съобщения за пострадали, въпреки че се съобщава за множество материални щети, повредени къщи, мостове, пътища и други съоръжения.

Жители, които са на около 100 км от епицентъра на турса съобщиха, че земетресението ги е събудило и е било почувствано като силни тласъци за приблизително над 2 минути. Съобщава се за паднали предмети в жилищата, граждани са излезли по улиците. Засега няма данни за пострадали и материали щети. Вторичен земен трус с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер е последвал първото силно земетресение.Той е усетен в 0.32 ч. местно време, 11.32 ч. по Гринуич, с епицентър на 104 км югозападно от Бленхайм, Нова Зеландия и на 167 км югозападно от Уелингтън, с дълбочина 10 км. /БГНЕС