Ердоган отбеляза, че Турция полага усилия да спази процентния разход от 2% от БВП за отбрана
Ердоган отбеляза, че Турция полага усилия да спази процентния разход от 2% от БВП за отбрана / БГНЕС
Ердоган: Трябва да се засили политическият диалог с Русия, за да се сведат до минимум военните рискове

НАТО трябва да засили каналите за диалог с Русия, каза турският президент Реджеп Ердоган пред репортери, които го придружаваха на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

„Подчертахме необходимостта от засилване на политическия и военен диалог с Русия, за да се сведат до минимум военните рискове и да се установи прозрачност”, каза Ердоган.

Той говори и за предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в столицата на Финландия. Ердоган каза, че смята, че тази среща е много важна и че Анкара ще следи как ще се осъществи тя.

Ердоган информира, че с Тръмп са обсъждали ситуацията в Манхай, Северна Сирия и покупката на F-35 от Съединените щати. Ердоган e получил уверение от американския президент, че ще има договор за самолет, за който Турция вече е платила 800 млн. долара и остава последната вноска от 100 млн. долара, да бъде платена.

Ердоган допълни, че истинската цел на Анкара е САЩ да прекратят сътрудничеството си с кюрдите. Но засега, както каза той, това не е в дневния ред на Вашингтон.

По време на срещата на върха в Брюксел на 11 и 12 юли Ердоган се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел, с която обсъди споразумение между Турция и ЕС за спиране на миграцията към Европа.

„На срещата обсъдихме прехвърлянето на средствата, договорени в рамките на споразумението от 18 март. Заявих, че трансферът на средства трябва да бъде ускорен”, каза Ердоган.

Ердоган също така отбеляза, че Турция полага усилия да спази процентния разход от 2% от БВП за отбрана, който НАТО изисква и заяви, че към момента разходите за отбрана възлизат на 1.8% от БВП.

„Похарчихме около 30 милиарда долара за оборудване и боеприпаси", каза той. /БГНЕС